Hamis igazolványokkal próbálkoznak a banki csalók

Egyre több csaló próbálkozik az OTP ügyfeleivel a bank nevében.

Megnövekedett az OTP nevében elkövetett telefonos csalások száma az elmúlt napokban - írja a Pénzcentrum a bank figyelmeztetése alapján.

Azt írták, hogy a csalók a bank biztonsági, vagy egyéb munkatársának adják ki magukat, és egyes esetekben még fotóval ellátott hamis igazolványt is küldenek az ügyfél e-mailben, ezzel is erősítve a bizalmat.

banki csalás otp
A bank sosem kéri azt, hogy bármilyen programot is telepítsünk. Fotó: Getty Images

"A hívások során azt közlik az ügyféllel, hogy veszélyben van a számláján lévő pénzösszeg, esetleg azt állítják, hogy a bank gyanús utalás kezdeményezését észlelte és kérik annak megerősítését. A kár megakadályozása érdekében az ügyfeleket különböző programok számítógépre vagy telefonra történő telepítésére hívják fel, amit a csalás megelőzését, illetve megakadályozását végző vírusirtóként jellemeznek" - figyelmeztettek. A programok révén viszont hozzáférnek az ügyfelek adataihoz, köztük az internet- vagy mobilbankhoz tartozó jelszavakhoz és a banki megerősítő kódokhoz is, ezek révén pedig a bankszámlájához is.

A bank felhívta arra a figyelmet, hogy ők sohasem kérik azt, hogy az ügyfelek programokat telepítsenek, és a munkatársak sem küldenek fotót magukról. 

"Kérjük fokozott körültekintéssel járjon el az ilyen hívások során és ne telepítsen ismeretlen szoftvereket saját eszközeire, különösen akkor, ha arra telefonhívás során kérik meg! Figyelmesen olvassa el a banki SMS és push üzeneteket, az azokban megküldött kódokat senkinek ne adja ki!" - hangsúlyozták.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22 °C
Minimum: +12 °C

A felhős tájakon is fokozatosan szakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Gomolyfelhők képződnek, amelyek nagyobb eséllyel az ország keleti, délkeleti felén törhetnek magasabbra, így délután már egyre inkább ott lehetnek további záporok, zivatarok, amelyek este nagyrészt lecsengenek. Az északnyugati, nyugati szél - elsősorban a Dunántúlon és északkeleten - több helyen megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között várható, de a legtovább felhős nyugati tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb maradhat az idő. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra