Budapest is kitiltaná a dízelautókat

Száműzik a dízelautókat két német városból, vagyis Düsseldorf és Stuttgart belvárosából - erről számolt be korábban a Házipatika.com. Most Tarlós Istvánt, Budapest főpolgármesterét kérdezték, mi a magyar főváros álláspontja dízelügyben.

Át kell gondolni, vegyünk-e még dízelautót

Mint ismeretes, a bíróság elutasította Észak-Rajna-Vesztfália és Baden-Württemberg tartományok keresetét és helybenhagyta az alsóbb szintű bíróságok döntését, amelyek értelmében hamarosan ki kell tiltani Düsseldorf és Stuttgart belvárosából a dízelatókat. Tarlós szerint ez hamarosan idehaza is megtörténhet.

Közlekedés, autó, szmog, időjárás, köd, légszennyezettség légszennyezés levegőminőség levegő dízelautók dízelmotor
Budapesten is kitilthatják a dízelautókat

"Ki kell adni egy előzetes jelzést hamarosan Budapesten is, hogy gondolják meg az emberek a dízelautók vásárlását, mert nemsokára itt is terítékre kerül a kérdés" - válaszolta Tarlós István főpolgármester az Index arra vonatkozó kérdésére, hogy mikor lép a magyar főváros Róma, Stuttgart és Düsseldorf nyomába. Ezek ugyanis azok a városok, ahol hamarosan teljesen kitiltják a dízelautókat a belvárosból.

A lépés középtávon elképzelhető és indokolt Budapesten is

"Nem nagyon hiszem, hogy 5 éven belül ez generálisan megoldható. Egy biztos, itt is bekövetkezik. Magyarországon a jogszabályi környezet nem teszi lehetővé a dízelkocsik kitiltását, mások az autósok anyagi körülményei és más a gépkocsipark állapota is, tette hozzá.

"Mi is tervbe vettük a kitiltást, de csak bizonyos türelmi idővel és nem egyik-napról a másikra" - közölte. Hozzátette, hogy erre rá kell készülni, fel kell készíteni a lakosságot, vállalkozókat, jogszabályokat kell alkotni, és kommunikálni a terveket. Nemcsak az autósokat érinti a szabályozás, hanem sok buszt és teherautót is.

Tarlós végül leszögezte, hogy az első lépéseket a szmogriadó-rendelet módosításánál már megtették. A jogszabálynak két év múlva lép hatályba az a része, ami szerint szmogriadó idején bizonyos dízelek nem használhatók - írja a lap.

Így öl a légszennyezettség 2017. október 13-án számoltunk be róla, hogy az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) jelentése szerint a légszennyezettség miatt csaknem 400 ezren haltak meg 2014-ben az Európai Unióban. Hogy miként pusztít a légszennyezettség , kiderült korábbi cikkünkből.

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +7, +12 °C
Minimum: +4, +10 °C

Kezdetben borult lesz az ég, majd felhőátvonulásokra számíthatunk. Többfelé lehet eső, zápor, északon esetleg havas eső is, de délután csökken a csapadékhajlam. Erős, viharos északnyugati szél mellett 7, 12 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Hétfőn erős hidegfronti hatás érvényesül, nagyon megterhelő időszak veszi kezdetét. Erős szívpanaszok léphetnek fel, ingadozhat a vérnyomás, többen rosszulléteket tapasztalhatnak. Gyakori lehet a görcsös fejfájás, a kismamák görcskészsége szintén fokozódik. Csökken a hő- és komfortérzet, fennáll a megfázás veszélye! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: