Botrány a védettségik körül egy magyar kórházban

Őrizetbe vették az esztergomi Vaszary Kolos Kórház két ápolóját, a gyanú szerint hamis oltási igazolványok megszerzésében működtek közre.

Hamisított oltási dokumentummal igazolta valójában nem létező védettségét egy fiatal Romániában, aki később súlyos tünetekkel került kórházba és vesztette életét COVID-19 következtében.

Egy kisebb védettségiigazolvány-gyárat lepleztek le az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban - írja a Népszava. Csütörtökön vették őrizetbe az intézmény két ápolóját, akiket azzal gyanúsítanak, hogy hamis oltási igazolványok megszerzésében működtek közre. Az ápolók oltottként regisztráltak olyan embereket, akiknek egyébként nem adták be a vakcinát - ezért alkalmanként 20-40 ezer forintot kaptak.

24 embert hallgattak ki

Az eljárás a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentésére indult az Esztergomi Rendőrkapitányságon. A nyomozás hónapokig tartott, ez idő alatt a nyomozók 24 embert hallgattak ki gyanúsítottként, közülük azonban csak egy 36 éves férfit és egy 45 éves nőt vettek őrizetbe. Őket most 27 rendbeli vesztegetés, valamint 27 rendbeli közokirat-hamisítás bűntett elkövetésével gyanúsítják.

A különféle rendezvények látogatásához és szolgáltatások igénybevételéhez szükséges védettségi igazolások bevezetése segíthet az alacsony átoltottsággal küzdő országok számára, hogy csökkentsék a védőoltásokkal szembeni ellenállást a lakosság részéről - állapította meg egy friss tanulmány.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció