Az első teendők agyvérzés esetén

A stroke a fejlett országokban a szívbetegségek és rosszindulatú daganatok után a harmadik leggyakoribb halálok. Bármely életkorban előfordulhat, azonban 45 év felett válik egyre gyakoribbá, a fő kiváltó okok a különböző korcsoportokban változnak.

Becsapós elnevezés

A köznyelvben gyakran használt agyvérzés (más néven: stroke, szélütés) elnevezés egy kissé félrevezető, ugyanis a stroke-os betegek többségénél nem beszélhetünk semmiféle vérzésnél. A stroke tulajdonképpen az agy egy területének átmeneti vagy végleges vérellátási zavar, amely sok esetben az adott agyterület károsodásához vezet. A vérellátási zavar leggyakoribb oka valamelyik agyi ér elzáródása pl. vérrög (trombus) következtében trombózis, embólia. Az agyvérzések alig 20 százalékban valóban vérzés következik be, ez esetben az oxigén- és tápanyag ellátási zavart az adott agyterület ereinek sérülése, ennek következtében megnyílása okozza.

Nagyon fontos a betegség tekintetében mind az elsődleges, mind a másodlagos megelőzés. Elsődleges a kialakulásban szerepet játszó tényezők (pl. családi halmozódás, magas vérnyomás kezelése) figyelembe vétele, a másodlagos megelőzés a már egyszer stroke-on átesett beteg megfelelő gondozását jelenti.

Árulkodó tünetek

A stroke az esetek többségében hirtelen alakul ki, de lassú, folyamatos funkciózavar is előfordulhat. Tünetei széleskörűek, az alábbiak külön-külön és akár együttesen is jelentkezhetnek:

 • féloldali látásvesztés;
 • végtagokra kiterjedő féloldali részleges vagy teljes bénulás, zsibbadás, vagy ügyetlenség;
 • beszédzavar (érthetetlen, értelmezhetetlen mondatok);
 • arc félre húzódása;
 • kinyújtott nyelv ferdesége;
 • szemhéj csüngése;
 • kettős látás;
 • látótér kiesés;
 • szédülés;
 • hányinger, hányás;
 • zavartság;
 • súlyos fejfájás;
 • görcsrohamok;
 • eszméletvesztés;
 • súlyos esetben kóma vagy halál;

A fenti tüneteket sok minden kiválthatja ezért mindig a legsúlyosabbra gondolunk.

Mit tegyen a laikus segélynyújtó?

A tünetek sokrétűsége miatt csak általános ellátási javaslatokat tehetünk. A legfontosabb a tünetek felismerése, a panaszok komolyan vétele, abban az esetben is, ha csak rövid ideig tartottak.

Helyezzük nyugalomba a beteget, sokszor a félülő helyzet a legélszerűbb, nyugtassuk meg, ügyeljünk közérzetére. Lazítsuk meg szoros ruházatát. Kezeljük a kísérő tüneteket pl. görcsrohamnál védjük a fejét. Ha eszméletlen, biztosítsunk légutat, úgy helyezzük stabil oldalfekvésbe, hogy épp testoldala felfelé legyen. Ennek az a magyarázata, hogy a vérzés, illetve érszűkület a bénult oldallal ellentétes agyfélen következett be, vérzéscsillapítás szempontjából ennek kell felül lennie. A kiérkező segítségnek (mentő, háziorvos) adjuk át a megszerezhető információkat, pl. tünetek kezdete, jellege, változása.

Fontos, hogy a panaszok megszűnése esetén is indokolt az orvosi vizsgálat!

Mit tesznek a kiérkező mentők?

A betegek ellátása számtalan körülménytől függ. Az alábbi tennivalók csak nagy általánosságban igazak, ezektől jelentős mértékben eltérő ellátás is indokolt lehet:

A helyszíni ellátás fontos eleme a beteg és környezete megfelelő kikérdezése a panaszokat illetően. Pl. milyen jellegű a panasz, mikor kezdődött, változott-e, volt-e hasonló korábban, van-e valamilyen ismert betegsége a betegnek, szed-e gyógyszert stb. A vizsgálat része az általános fizikális (küllem, meghallgatás stb.) és eszközös vizsgálat (vérnyomás, pulzus, vér oxigén telítettség, vércukor, EKG, hőmérséklet).

A stroke-nak több formája is van. A legenyhébb esetben (un. TIA) a panaszok akár a mentők kiérkezéséig megszűnhetnek, míg legsúlyosabb esetben eszméletlenség, akár légzési elégtelenség következhet be.

Kórházi kezelést indokolt, a panaszok időközbeni megszűnése esetén is.

Az ellátás során szükség lehet infúzió bekötésére, igen fontos a vércukor ellenőrzése, mert alacsony vércukor járhat stroke-hoz hasonló neurológiai tünetekkel. Eszméletlenség esetén a légutak biztosítása az elsődleges.

Gyakran jár magas vérnyomással a betegség, azonban a vérnyomás csökkentése az esetek többségében ilyenkor nem indokolt.

Fontos, hogy minél hamarabb CT vizsgálat készüljön a betegről, annak eldöntésére, hogy vérzéses, vagy érelzáródásos formáról van szó.

Érelzáródás esetén már hazánkban is több központban lehetőség van a vérrög gyógyszeres oldására (lízis).

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)