Az agysérülés után fellépő epilepszia megelőzése

A baleset következtében létrejött agysérülés túlélői felépülésük után újabb kockázattal néznek szembe: hónapokkal vagy évekkel a sérülés után ezrek lesznek epilepsziások. A kockázat bizonyos háborús sérüléseknél meg nagyobb. Amerikai kutatók most megkísérlik megjósolni a kockázatot, és megelőzni az epilepsziát.

Jelenleg több vizsgálat is folyik, hogy kiderüljön, az epilepsziás roham elleni, újabb gyógyszerekkel megelőzhető-e az epilepszia, ha a súlyos agysérülés után azonnal megkapja a beteg. Az orvosok egyelőre, jobb híján az epilepsziás rohamokat az elérhető gyógyszerrel kísérelik meg megelőzni, tehát a rohamot kordában tartó gyógyszerekkel.

Három gyógyszerrel folynak óvatos vizsgálatok kis létszámú csoportok bevonásával, hogy kiderüljön, a gyógyszerek nem gátolják-e felépülést. A résztvevők a kórházba érkezés után órákon belül megkapják a gyógyszert, és általában 1-3 hónapig szedniük kell. Mindeddig nem fordultak elő súlyos mellékhatások.

Az agysérülés után kialakuló epilepszia általában nem a klasszikus görcsrohamokkal kezdődik, hanem emlékezetvesztéssel, a figyelem zavaraival vagy még enyhébb tünetekkel, amelyeket az orvosok tévesen az eredeti agysérülésnek, a poszttraumás stressznek vagy más tényezőknek tulajdoníthatnak.

Az epilepsziának több oka is lehet, lehet veleszületett is, ám az epilepsziás esetek mintegy öt százalékáért az agysérülések okolhatók. A kockázat, pedig az, hogy az agysérülés túlélőinek 25 százaléka epilepsziás lesz. A legveszélyesebbek az agyállományban vérzést okozó sérülések. Az eredeti sérülést, a gyulladást és a kezelést követően egy "csendes periódus" következik, és hónapok, sőt, évek is eltelhetnek, míg kialakul az epilepszia.

A csendes periódus valójában nem is olyan csendes. Az agy megpróbálja magát "újradrótozni", ez igen fontos a gyógyuláshoz, ám a sérült neuronok rossz helyen létesíthetnek új kapcsolódási pontokat.

The Associated Press

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +34 °C
Minimum: +22 °C

Általában sok napsütés várható, azonban - főként az ország keleti felén, kétharmadán - a déli, délutáni órákban erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Ezeken a tájakon egyre több helyen alakulnak ki záporok, zivatarok, melyeket felhőszakadás, erős, viharos széllökés és esetleg jégeső is kísérhet. A Dunántúl nyugati felén nem valószínű csapadék, legfeljebb az Alpokaljára sodródhat be egy-egy csapadékgóc. Az északi, északkeleti szél főként a Dunántúlon és északkeleten lesz élénk, néhol erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt 30 és 37 fok között várható, de az Alföld délkeleti felében pár fokkal továbbra is melegebb lesz az idő, előfordulhatnak 40 fok körüli értékek is. Késő estére 20 és 31 fok közé hűl le a levegő. Az északi országrészen vonul át a hidegfront, ott változékonyabban alakul az időjárás, délen viszont marad a hőség.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra