Áramütés és villámcsapás: megrázó hatások

Az áramütés és villámcsapás rendszeresen előforduló baleset, amelynek akár egészen komoly, olykor halálos következményei is lehetnek. Áramütésben azonban sokkal több ember veszíti életét, mint villámcsapásban.

A sérülések attól függően változnak, hogy milyen az áram típusa (egyenáram vagy váltóáram), mekkora volt a feszültség, az áramerősség, mekkora volt az érintett szövetek ellenállása, és a villamos energia milyen úton haladt keresztül a testen.
Az alacsony feszültségű áram (kevesebb, mint 500 volt) általában nem okoz jelentős kárt az emberben. A nagy feszültségnél (több mint 500 volt) viszont komoly szövetkárosodás is felléphet. Az ilyen áramütéseknél általában van bemeneti és kimeneti sérülés is, azokon a pontokon, ahol az emberi testet érve záródott az áramkör.

Áramütés az agyba és elmúlik a fájdalom?

Az agyba vezetett elektromos áram segítségével sikerült felszabadítani a szervezet legerősebb természetes fájdalomcsillapítóit, így csökkenthetővé válik a legsúlyosabb migrén is. Kattintson tovább!

Ezek alapján hajlamosak lennénk azt gondolni, hogy a súlyos áramütések elsősorban a nagyfeszültségű áram miatt következnek be, de a baleseti statisztikák szerint az áramütések kétharmada a 230 voltos "háztartási" hálózaton történik, amelynek jellemezői elegendőek lehetnek a halálos kimenetelű balesethez is, ha a körülmények olyan szerencsétlenek. Alighanem mindenki hallott már a hálózatra csatlakoztatott és a fürdőkádba ejtett hajszárítóról szóló történetet.

Az áramütések és a villámcsapás következményei igen változatosak. Ez abból fakad, hogy az áram nem csak égési sérüléseket, roncsolást okozhat, hanem ha a test működési rendszerére is. Ne feledjük valójában elektromos vezérlésű biomechanikus gépezetek vagyunk. Az áram ezért súlyos görcsöket okozhat (amelyek csonttöréssel is végződhetnek), vagy összezavarhatja, meggátolhatja az elektronikus jeltovábbítást a szervezetben, ami szívleállást okozhat. Illetve hosszútávú következményeként idegrendszeri zavarok, vesekárosodás, szürke hályog és egy sor másik betegség is kialakulhat.

Az áramütést célszerű megelőzni, különösen gyerekeknél

Az áramütést célszerű megelőzni, különösen gyerekeknél

Míg az alacsony feszültségű áram többnyire felszíni sérüléseket okoz, a nagyfeszültségűáramütéskövetkeztében olyan belső károsodások alakulhatnak ki, amelyek csak alaposabb vizsgálatokkal deríthetők ki. Nagyfeszültség esetén előfordul, hogy az áram ívet húz az áramforrás és a sérült között, aminek súlyos égési sérülés a következménye, amelyet többnyire csak sebészeti ellátással lehet kezelni.

A villám sújtotta emberek azonnali halála többnyire a szívleállás következménye. Más kérdés, hogy a szöveteikben áthaladó áram még az életben maradóknál is olyan károkat eredményez, amelyek hosszú évekig, olykor csak nehezen azonosítható forrású fájdalmakat okozhatnak a balesetet szenvedetteknek.


Egy kis fizikával és a hatásokkal mindenesetre jó tisztában lenni. Az áramütésnél is működik Ohm-törvénye, azaz az áram erőssége (mértékegysége az amper, A) egyenlő a feszültség (volt, V) és az ellenállás (ohm, O) hányadosával. Ezért nem mindegy, hogy nedves vagy száraz kézzel érünk-e hozzá az áramforráshoz, hiszen a száraz bőr ellenállása 100 000 ohm, a nedves bőré viszont csal 1000 ohm, a belső szerveké pedig csak 500 ohm. A 2000 milliampert meghaladó áram már szívritmuszavart okoz, de a 100-2000 milliamperes áramütés is kiválthat kamrafibrillációt vagy úgynevezett késői (az áramütés után 1-3 órával bekövetkező) infarktust. Az egy percnél hosszabb 20-100 milliamperes áramütés pedig hipoxiához vezethet a szív- és az agyszövetekben.

Áramütés tünetei:

0,5-2 milliamper: bizsergés
2-6 milliamper: enyhe görcs
6-10 milliamper: fájdalmas görcs
10-15 milliamper: elengedési küszöb (a végtagok görcsei)
15-25 milliamper: mellkasi görcs, légzésbénulás
25-30 milliamper felett: szívbénulás, kamrafibrilláció, halál

Forás: www.emedicinehealth.com
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +27 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a ködfoltok feloszlanak, gyengén felhős, napos idő lesz jellemző.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag