A szívünket is megterheli a folyamatos hőség

A napokig tartó, folyamatos forróság az egészséges szervezetet is megterheli, ám a szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek különösen oda kell figyelniük magukra.

Szívritmuszavart, alacsony vérnyomást, szélsőséges esetben ájulást is okozhat a hőség. Dr. Erhardt Bernadett, az Oxygen Medical belgyógyász, kardiológus szakorvosának tanácsai segíthetnek a kánikula okozta panaszok enyhítésében, és arra is kitér, hogy melyek azok a tünetek, amelyekkel mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Az alacsony vérnyomás tünetei

A hosszan tartó kánikulai napok hatására kialakuló alacsony vérnyomás általános rossz közérzetet okoz, főképp azoknál, akiknél a magasabb értékek megszokottak. Őket jobban megviseli az alacsonyabb érték. Ilyenkor általános gyengeséget, szédülékenységet tapasztalni. Jellemző továbbá a teljesítőképesség csökkenése is. "Ezt úgy szokták általában észrevenni, hogy hirtelen testhelyzetet változtatnak, és közben megszédülnek. Ezért mindenképpen azt javaslom, hogy kerülni kell a hirtelen mozdulatokat. Ágyról vagy székről felkelni ilyenkor inkább komótosan, nyugodtan, nem kapkodva célszerű. Ezzel is időt adva a szervezetnek arra, hogy alkalmazkodni tudjon a testhelyzet változtatáshoz. Elindulni is csak lassan, fokozatosan szabad" - teszi hozzá a kardiológus.

Ájulást is okozhat az alacsony vérnyomás

Szélsőséges esetben olyannyira alacsonnyá válhat a vérnyomás, hogy ájulást okoz. Ilyen esetben, ha valaki úgy érzi, hogy ájulás közeli helyzetbe került, a lehető leghamarabb feküdjön le egy hűvös, elsötétített szobában. Lábait emelje fel, hogy megkönnyítse a vér áramlását az agy felé, és pótolja az elvesztett folyadékot. De fontos, hogy fokozatosan tegye, és lehetőleg ne egyszerre igyon meg túl sok vizet. A kardiológus szakorvos arra is felhívja a figyelmet, hogy amennyiben ájult emberen szeretnénk segíteni, fektessük stabil oldalfekvésbe, és hagyjuk hűvös szobában pihenni. Persze, kiemeli, hogy nemcsak a hőség okozhat ájulást, így mindig körültekintően kell eljárni, és felmérni, hogy mi lehet az oka - ha pedig a helyzet indokolja, mentőt kell hívni.

Szívritmuszavart, alacsony vérnyomást, szélsőséges esetben ájulást is okozhat a hőség
Szélsőséges esetben ájulást is okozhat a hőség

A hőség hatása a magas vérnyomás betegségre

Bár sokan nem tudják, nagy hőségben lehetséges, hogy a gyógyszerek dózisán módosítani szükséges, ami előtt természetesen kezelőorvossal kell konzultálni. "Elképzelhető, hogy csökkenteni kell a gyógyszerek mennyiségét, mivel a forróság hatására egy kissé alacsonyabb lesz a vérnyomás" - fejti ki Erhardt Bernadett. Hipertóniával küzdőknek különösen oda kell figyelniük a megfelelő folyadékpótlásra. A legideálisabb számukra az alacsony nátriumtartalmú ásványvíz.

A hőség és a szívritmuszavar kapcsolata

A nagy melegben fokozódik a verejtékezés . Ám ezzel nemcsak vizet veszít a szervezetünk, hanem mindenféle ionokat és létfontosságú sókat is. A vér különböző ionértékei megváltoznak. Ez magnézium- és káliumhiányt okozhat, melynek következtében szívritmuszavar alakulhat ki. "Szívritmuszavar gyanú esetén mindenképpen orvosi segítségre van szükség. Ilyenkor azt érezzük, mintha a torkunkban dobogna a szívünk. Ha megtapintjuk a pulzusunk, szabálytalannak érezzük. Mindehhez pedig mellkasi fájdalom is társulhat." Ha a fent említett tüneteket ájulás is kíséri, akkor pedig mindenképpen mentőt kell hívni.

A vér is besűrűsödhet, ha nem elégséges a folyadékbevitel

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékpótlás a forró nyári napokon. Ha több folyadékot izzadunk ki, mint amennyit pótlunk, akkor ez a vér besűrűsödéséhez vezethet, amelynek következtében romlani fog a keringés, így pedig az oxigénellátás. Erhardt Bernadett elmondta, hogy ez - attól függően, hogy milyen súlyosságú - az általános tüneteken kívül szélsőséges esetben kiszáradáshoz vezethet. A besűrűsödött vér pedig elősegíti a vérrögképződést. Különösen veszélyeztetettek, akiknek az erei már eleve meszesek, mivel egy rugalmatlanabb falú artériát már egy kisebb vérrög is elzárhat.

Tanácsok hőség idejére

Az első és legfontosabb tanács, hogy lehetőség szerint kerülni kell a napon tartózkodást délelőtt tizenegy óra és délután három óra között. Ezekben az órákban tartózkodjunk a fizikai megterhelésektől, a sportot is inkább a kora reggeli vagy az esti órákra időzítsük. Fokozottan ügyeljünk a folyadékbevitelre, amely lehetőleg vízivást jelentsen. Kerüljük az alkoholos és a koffeines italok fogyasztását, mert vízhajtó hatásúak, azaz növelik a veséken keresztüláramló vér mennyiségét, és lassítják az életfontosságú sók felszívódását. Fogyasszunk könnyű ételeket, és ha sokat izzadunk, pótoljuk a sóveszteséget! Étrendünk legyen pároláson alapuló, zöldségfélékben és gyümölcsökben gazdag. Kerüljük a zsíros ételek fogyasztását, mert nehezítik az emésztést és fokozzák a melegérzetet!

Forrás: Oxygen Medical

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)