A műanyag szívószálak ezért veszélyesek

Azzal már sokan tisztában vannak, hogy a műanyag szívószálak károsak a környezetre, de nem ez az egyetlen oka, amiért érdemes lenne felhagyni használatukkal. A természet és az élővilág mellett ugyanis az egészségünket is károsíthatják.

Elősegíthetik a fogszuvasodás kialakulását

Ha cukros üdítőket iszunk műanyag szívószálon keresztül, akkor az italban lévő összes cukrot gyakorlatilag egy "sugárba" sűríti. Ennek köszönhetően nagyobb sűrűségben érintkezik a fogaink felszínével, és ennek megfelelően jóval erősebben is károsítja. Ráadásul így a cukor könnyebben beér a kisebb fogzugokba is, ami megint csak nem túl jó dolog szájhigiénés szempontból.

Tényleg erősíti az alkohol hatását a szívószál? Miért hat jobban az alkohol, ha szívószállal isszuk? Ez a kérdés régóta izgat sokakat, de a tudomány egyelőre nem adott határozott választ erre a "fontos" problémára. Kattintson !

Tele vannak vegyi anyagokkal

A műanyag szívószálak általában egy polipropilén nevű petróleumszármazékból készülnek. Arról megoszlanak a vélemények, hogy biztonságos-e, ha ez az anyag az ételeinkkel érintkezik, tudományos bizonyíték van rá, hogy olyan vegyi anyagok ürülhetnek belőle a folyadékokba, amelyek hatással lehetnek a hormonrendszerünkre, különös tekintettel az ösztrogéntermelésre.

Nem egészséges műanyag szívószállal inni az üdítőt
Nem egészséges műanyag szívószállal inni az üdítőt

A hormonegyensúlyt befolyásoló hatás még a BPA-mentes műanyagok esetében is létezik. A műanyagokból nemcsak hő, hanem UV-fény, illetve savasság hatására is szivárogni kezdhetnek a vegyi anyagok, amelyek az italokba, majd onnan a szervezetünkbe kerülnek.

Van köztük olyan, amely hatással lehet a gyerekek nemi érésére, olyan is, amelyik rákkeltő, illetve növelheti az elhízás, a cukorbetegség , illetve a hiperaktivitás kialakulásának esélyét - ilyenek például a ftalátok is.

Felgyorsítják a fogyasztást

Akár cukros üdítőt, akár alkoholos italt iszunk szívószállal, többet fogunk legurítani a torkunkon, mintha csak simán kortyolgatnánk. Ez számos extra kalória, illetve gyulladáskeltő összetevő nagyobb mennyiségű és gyorsabb bevitelét jelenti a szervezetbe, ami szintén egészségkárosító hatású.

Forrás: care2.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)