Változást figyeltek meg a rákbetegeknél

A 2020-ban kitört koronavírus-pandémia miatt a daganatos betegek is óvatosabbak lettek és nagyobb figyelmet fordítottak az egészségük megóvására – derült ki egy frissen közzétett amerikai tanulmányból.

A koronavírus-járvány kitörése világszerte nehéz helyzetbe hozta azokat az embereket, akik már küzdöttek valamilyen alapbetegséggel és rendszeresen jártak orvoshoz. Az Egyesült Államokban végzett legújabb kutatás szerint a COVID-19 világjárvány első évében a munkanélküliség növekedése ellenére sem változott a munkaképes korú, egészségbiztosítással nem rendelkező amerikai felnőttek aránya. A tanulmány, amelyet az amerikai Cancer folyóiratban tettek közzé, kiemelt figyelemmel vizsgálta azt is, hogy a járvány hogyan hatott a daganattal küzdők életére.

Egészségtudatosabbak lettek az emberek

A daganattal küzdőknek többnyire fokozott egészségügyi ellátási szükségleteik vannak, így a COVID-19 világjárvány első évében bekövetkezett zavarok és ellátási nehézségek különösen rosszul érinthették őket. A tanulmányban telefonos felmérésből származó adatokat használtak fel, hogy megvizsgálják, milyen hatással volt a pandémia okozta terheltség a daganattal küzdők, illetve az egészséges emberek egészségügyi ellátására és életvitelére. A kutatásban megvizsgálták az egészségbiztosítási fedezetet, az ellátáshoz való hozzáférést, a foglalkoztatást, valamint az adott személy egészségtudatosságát is.

egészségügy, koronavírus
Az állami támogatások az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést is segítették. Fotó: Getty Images

A 18–64 éves felnőttek körében végzett kutatás szerint az egészségbiztosítással nem rendelkezők aránya nem változott jelentős mértékben a járvány első évében. Az egészségtudatos szemlélet azonban sokat javult a daganattal küzdő, illetve az egészséges emberek csoportjában is. A válaszadók nagy arányban felhagytak bizonyos káros szenvedélyekkel, csökkent például a dohányosok aránya, főleg azoknál, akik aktuálisan, vagy korábban daganattal küzdöttek. Többen nyilatkozták azt is, hogy a pandémia kezdete óta jobban odafigyelnek a megfelelő mennyiségű alvásra. 

"Eredményeink azt sugallják, hogy a világjárvány miatt az emberek törekedtek az egészségesebb életvitelre" – mondta el Dr. Xuesong Han, az Amerikai Rákszövetség tagja, a kutatás vezetője. Szerinte a válságra adott kormányzati segélyezések (például munkanélküli segély és más pénzügyi támogatások) is sok ember számára segítették a megélhetést és az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -6, +3 °C

Általában erősen felhős időre van kilátás, szitálás is kialakulhat, de átmenetileg többfelé elvékonyodhat a felhőzet. Időnként megélénkül az északkeletire forduló szél, a csúcshőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Kedden marad a frontmentes idő. A magasban zajló változások hatására fokozódik a migrénhajlam, emellett többen fáradékonyak, illetve a koncentrálási problémák is megszaporodnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra