2019 legveszélyesebb betegségei

Ötéves stratégiai programot indít 2019-ben az egészségügyi világszervezet (WHO) az emberiség egészségét legjobban fenyegető betegségek, illetve jelenségek leküzdése érdekében.

2019-ben a WHO a következő 10, az egészséget leginkább fenyegető veszélyekre koncentrál majd - írja a napi.hu.

Krónikus betegségek

Az olyan krónikus betegségek, mint a diabétesz, a rák vagy a szívbetegség világszerte a halálozások 70 százalékáért, mintegy 41 millió ember haláláért felelősek, beleértve 15 millió korai, 30-69 év közötti ember halálát. Fő rizikófaktor a dohányzás, a mozgásszegény életmód, az alkoholizálás, az egészségtelen étrend és a szennyezett levegő.

Globális influenzajárvány

Arra az esetre, ha egy új influenzatörzs jönne létre, a WHO egyedülálló partnerséget hozott létre a főbb szereplőkkel, hogy biztosítsa a hatékony és méltányos hozzáférést a diagnosztikához, a vakcinákhoz és a vírusellenes szerekhez, különösen a fejlődő országokban.

Kitört az influenzajárvány - részletekért kattintson!

Sebezhető, sérülékeny állapotok, vészhelyzet

Több mint 1,6 milliárd ember él elhúzódó válságok sújtotta területeken, aszály, éhínség, konfliktusok közepette, gyenge egészségügyi szolgáltatások mellett vagy teljesen azok nélkül.

Antibiotikumoknak ellenálló baktériumok

Az antibiotikumok túlzott használata rezisztenciát okoz. Az antibiotikumrezisztencia pedig már most évente mintegy 700 ezer ember halálát követeli, a probléma pedig csak súlyosbodik. A tbc elleni gyógyszerekkel szembeni rezisztencia például hatalmas akadályt jelent egy olyan betegség elleni küzdelemben, amelyben évente mintegy 10 millióan betegednek meg és 1,6 millióan bele is halnak.

Az antibiotikumok túlzott használata rezisztenciát okoz
Az antibiotikumok túlzott használata rezisztenciát okoz

Ebola és más veszélyes kórokozók

2018-ban a Kongói Demokratikus Köztársaságban két különálló Ebola-járvány tört ki olyan városokban, amelyeknek a lakossága meghaladja az egymilliót.

Gyenge egészségügyi ellátórendszer

Az univerzális egészségügyi lefedettség erős alapellátással biztosítható, mégis sok országban ez hiányzik.

Oltásellenesség

A kanyaró előfordulása világszerte 30 százalékkal nő, igaz, ez nem írható teljesen az oltásellenesség számlájára, az okok összetettebbek. Ugyanakkor néhány olyan országban, ahol majdnem eltűnt, újra megjelent a betegség.

Dengue-láz

A szúnyogcsípéssel terjedő, influenzaszerű tüneteket okozó betegség halálos is lehet, a súlyos esetek 20 százaléka belehal a kórba. Becslések szerint a világ 40 százaléka ki van téve a dengue-láz kockázatának, évente mintegy 390 millió fertőzést diagnosztizálnak.

HIV

A HIV kezelésében elért óriási előrehaladás mellett is tovább terjed a betegség, a HIV/AIDS évente közel egymillió áldozatot szed. Ma mintegy 37 millió ember él HIV-vel. A fertőzések száma egyre nő a fiatal, 15-24 éves lányok, nők között. Különösen nagy a kockázat a Szaharától délre fekvő fekvő területeken.

Légszennyezés és klímaváltozás

Tízből kilenc ember naponta szennyezett levegőt szív, 2019-ben a WHO szerint ez jelenti a legnagyobb környezeti kockázatot az egészségre. A levegőből a szervezetbe jutó szennyező anyagok káros hatása évente 7 millió ember korai halálát okozza rák, stroke, szív- és tüdőbetegség következtében.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)