Pénzügyek a nyaralás alatt: bankoljon okosan, fejfájás nélkül!

Ha nyaralni indulunk, tele vagyunk vágyakkal: fel szeretnénk fedezni a világot, kikapcsolni az agyunkat, kikerülni a megszokott monotonitásból. Hogy mindent el tudjunk azonban engedni és pihenni, pénzügyeinket is biztonságban kell tudnunk.

Bankszámla - egyszerűbb, biztonságosabb

Nemcsak a nyaralás lehet megfelelő apropó a bankszámla nyitására, de ilyenkor különösen fontos, hogy az otthonunktól távol töltött idő alatt is biztonságban legyen a pénzünk, és ne a készpénz miatt aggódjunk, amit a hotelszobában rejtünk el a bőröndünkbe. Ilyenkor is az a lehető legpraktikusabb megoldás, ha bankszámlánkat és bankkártyánkat használjuk, méghozzá kellő körültekintéssel.

Nyissunk számlát, és használjuk bátran!

A bankszámla ma már a napi élet velejárója. A fizetéseket általában bankszámlára utalja a munkáltató, a hitelek folyósításához és törlesztéséhez is szükség van rá, a közműszolgáltatók is preferálják, ha ügyfeleik bankszámláról rendezik a havi kötelezettségeket. Mi magunk is fogadhatunk rajta keresztül átutalást, sőt az elektronikus banki szolgáltatásokat is igénybe vehetjük segítségével. A pénz védettebb a bankban, mintha otthon tartanánk vagy magunkkal hordanánk, és így van ez a nyaralás alatt is.

Ha nincs még bankszámlánk, első alkalommal személyesen kell bemennünk az általunk kiválasztott pénzintézetbe, és intézni a "papírügyeket". Érdemes végiggondolni, mire szeretnénk használni a számlát, gyakran tervezünk-e róla készpénzt felvenni, esetleg innen akarjuk-e rendezni a közüzemi számlákat, szükségünk van-e bankkártyára és milyenre? Érdemes összehasonlítani a pénzintézetek szolgáltatásait és azok árait, és felmérni, várhatóan milyen költségeink lesznek. Érdemes feltérképeznünk azt is, hogy a folyószámlához tartozó egy vagy több bankkártyával külföldön hogyan tudunk költséghatékonyan pénzhez jutni. Azt azonban már utazás előtt jó, ha tudatosítjuk, hogy a bankkártyával történő készpénzfelvét az ATM-ből külföldön sokba kerülhet, ezért az országhatárokon túl - ha lehet - érdemesebb vásárláskor fizetni a kártyával, mivel ez általában ingyenes.

A SEPA ("Egységes Euró Fizetési Övezet"): a SEPA területén alkalmazott, kizárólag az euróra kidolgozott egységes fizetési módok célja, hogy az ügyfelek átlátható, hatékony és kényelmes fizetési szolgáltatásokat vehessenek igénybe. Ez a tagállamokra jellemző helyi szokásokon alapuló különbségek lebontásával, egységes fizetési elvek alkalmazásával lehetséges. SEPA-szolgáltatások alatt olyan fizetési módokat – átutalás, közvetlen terhelés, kártya, e-fizetések, mobil-fizetések – értünk, amelyek egy szabványosítási folyamat eredményeképpen technikailag (számlaszám, üzenetformátum, stb.) és eljárási rend tekintetében (meghatározott szolgáltatási kritériumok, díjelszámolás módszere) az euró övezeten belül egységesek.

Bankoljunk a neten

Váratlan befizetnivalónk akad a nyaralás alatt, miközben mi mondjuk éppen a tengerparton süttetjük a hasunkat? A sárga csekk otthon, a befizetés azonban nem várhat. Ismerős szituáció? Ilyenkor is óriási segítség lehet a netbank. Ha bankszámlánkhoz internetbankos elérhetőséget is kértünk, akkor a világhálón keresztül közvetlenül is hozzáférhetünk számlánkhoz. Természetesen ennek is vannak kockázatai, érdemes tehát néhány biztonsági tanácsot megfontolnunk (lásd a keretes írást).

Pénzügyeinket lehetőség szerint biztonságos helyről intézzük! Jelszavunkat soha ne lássa más, és a művelet után szabályosan lépjünk ki a rendszerből, töröljük a számítógép és az internet átmeneti tárolóját, nehogy illetéktelenek (Ön után a számítógépet használók) kezébe kerüljenek ezek az adatok! Jelszavunkat rendszeresen változtassuk meg, a tranzakciókhoz pedig kérjünk sms-értesítést.

További információk a témában:

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: