Kiderült, kiket szeretnek a szúnyogok

Az eddig sem volt kétséges, hogy egyes embereket jobban szeretnek a szúnyogok, mint másokat. De hogy pontosan miért, arra egy újabb amerikai kutatás adott választ.

"Ha bizonyos vegyi anyagok nagy mennyiségben fordulnak elő egy ember bőrén, akkor ő lesz az, akiből a piknik alatt a legtöbbet lakmároznak a szúnyogok" - idézi a Guardian online kiadása Leslie Vosshallt, a New York-i Rockefeller Egyetem neurobiológusát, a Cell tudományos lap friss számában megjelent tanulmány egyik szerzőjét.

Az egyiptomi csípőszúnyogot a bőr sepciális illata vonzza. Fotó: Getty Images
Az egyiptomi csípőszúnyogot a bőr sepciális illata vonzza. Fotó: Getty Images

Az ideális szúnyoglakoma alanyai

A kutatók a tanulmány során 64 önkéntes illatát vetették össze. Arra kérték őket, hogy alkarjukon viseljenek nejlonharisnyát, amely átveszi a bőrük szagát. A harisnyákat egy hosszú cső végén egyesével csapdákba helyezték, ezután több tucat szúnyogot engedtek rájuk. A kutatók egyiptomi csípőszúnyogot (Aedes aegypti) használtak a kísérlethez, ez a faj terjeszti a többi között a sárgalázat, a zika-vírust és a dengue-lázat.

"A rovarok a legvonzóbb szagú emberek mintája körül zsongtak, ez azonnal egyértelmű lett" - magyarázta Maria Elena De Obaldia, a tanulmány másik szerzője. A mintákat ezután "körmérkőzéseken" versenyeztették, míg kiderült, hogy a győztes illat nagyjából százszor vonzóbb volt a szúnyogoknak, mint az utolsó helyezett.

A vizsgálatban részt vevőket több éven át vizsgálták, a különbségek azonban megmaradtak. A szúnyogok kedvenceinek bőrén egyes savak nagyobb arányban fordultak elő, mint másokén. Ezek a "zsíros molekulák" a bőr természetes hidratálásában vesznek rész, és az emberek különböző arányban termelik azokat. A bőrön élő egészséges baktériumok ezeket megeszik, így állítják elő a bőr illatprofiljának egy részét - magyarázta De Obaldia.

A kutatás segíthet abban, hogy a szakemberek új, a szúnyogok távoltartására szolgáló módszereket találhassanak. Előfordulhat ugyanis, hogy a bőrbaktériumok befolyásolhatók, és a vonzó illaton lehet változtatni - közölte Jeff Riffell, a Washingtoni Egyetem neurobiológusa.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: