Van, ami ellen a vitamin sem véd!

A homocisztein-szint csökkentésére szánt folsav- és B-vitaminpótló kezelés nem védi meg a nőket a szívbetegségektől és az agyérkatasztrófáktól, derül ki egy vizsgálatból. Az eredményeket a Journal of the American Medical Association májusi száma közölte.

A homociszteinszint csökkentésétől - korábbi, kisebb vizsgálatok alapján - sokan a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenését várták. Jelenleg is számos kutatás zajlik ezzel a témával kapcsolatban. Most azonban, az eddigi leghosszabb és a résztvevő nők száma alapján legnagyobb vizsgálatból kiderül, hogy a folsav és a kombinált B-vitamin pótlás gyakorlatilag semmiféle védő hatással nem jár, magyarázta Dr. JoAnn Manson, a megelőző orvostani részleg vezetője a bostoni Harvard Egyetem Brigham és Női Klinikáján. A legtöbb hasonló témájú vizsgálattal ellentétben Dr. Mansonék egészséges nőket is bevontak.

A résztvevők száma elérte az 5400-at, mindannyian egészségügyben dolgozó nők voltak. Egyesek kórtörténetében már szerepelt szív- és érrendszeri betegség, vagy három, esetleg több koszorúsérbetegségre hajlamosító kockázati tényező, mint például a magas vérnyomás, elhízás, vagy cukorbetegség. A résztvevők fele napi 2,5 mg folsav, 50 mg B6-vitamin és 1 mg B12-vitamin kombinációját kapta, míg a többiek egy ugyanolyan, ám hatóanyagot nem tartalmazó tablettát (placebót) szedtek. A következő 7,3 év során az aktív hatóanyagot szedő nők körében 14,9 százalékban fordult elő valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedés. Ugyanez a szám a placebo-csoportban - csaknem ugyanannyi - 14,3 százalék volt.

Dr. Manson szerint tehát a folsavpótló kezelést nem érdemes a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése miatt adni. Megmarad azonban a folsavpótlás igen fontos szerepe a magzati idegrendszeri és gerinc fejlődési rendellenességek megelőzésében. A szakemberek minden gyermeket váró kismamának ajánlják a kiegészítő folsavpótlást, már a fogamzás előtti időszakban is. Kiegészítő kezelésről beszélhetünk a fejlett országokban, így az Egyesült Államokban is, ahol a kenyeret és más, gabonából készült termékeket folsavval dúsítva készítik. A folsavat egyébként a zöld levelű zöldségekben és a citrusfélékben is megtaláljuk.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: