Újfajta gyógyszer a magas vérnyomás kezelésében

Az eddig nem alkalmazott darusentan újfajta módon hat a magas vérnyomásra.

A neve orvosi szaklap, a Lancet szeptember 13-i számában közölt cikk szerint a darusentan képes csökkenteni azoknak az embereknek a vérnyomását, akik két vagy több gyógyszer ellenére is hipertenzióban, azaz magas vérnyomásban szenvedtek.

Dr. Kirk Garratt, a New Yorkban lévő Lenox Hill Kórház klinikai igazgatója szerint a gyógyszer alkalmazása a rezisztens magasvérnyomás-betegségben szenvedők kezelésében roppant hasznos.

A szert a fejlesztő Gilead cég már beterjesztette az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hivatalnak. A Gilead szóvivője, Nathan Kaiser így nyilatkozott: "Jelenleg egy nagyobb klinikai vizsgálatunk van folyamatban, melynek eredményét ez év végére várjuk. A legkorábbi időpont, amikor a gyógyszer bevezetésre kerülhet, 2010 utolsó negyede."

Egyes tanulmányok szerint a magas vérnyomásos betegek 30%-a kezelésre rezisztens formában szenved. A magasvérnyomás-betegség a szív- és érrendszeri betegségek, a szívinfarktus és az agyvérzés egyik legfontosabb kockázati tényezőjét képezi.

A darusentan az endothelin aktivitását gátolja, mely molekula az artériák összehúzódását, szűkítését idézi elő. Az érfal tágítását számos eddig használt gyógyszer célozza (pl. kalciumcsatorna-blokkolók). A vizsgálatban világszerte 379 beteg vett részt, akik legalább 140-es szisztolés vérnyomásértékkel rendelkeztek (a szisztolés érték a magasabb, a normális vérnyomás ajánlott érték 120/80). A betegek 14 héten keresztül naponta kapták a darusentan 50, 100, vagy 300 milligrammos dózisát, illetve a hatóanyagot nem tartalmazó placebót.

A szisztolés vérnyomás átlagosan az 50 milligrammos csoportban 17-tel, a 100-a és 300-as csoportban 18-cal csökkent, míg a placebót (hatóanyag nélküli készítmény) kapó kontroll csoportban 9 pont esést regisztráltak. A fő mellékhatás az ödéma (a szövetekben lévő folyadék felhalmozódás) volt, mely a gyógyszert kapó betegek 27%-ában alakult ki, szemben a kontroll 14%-ával. Emiatt Dr. Michael A. Weber, kardiológus professzor (New York-i Állami Egyetem, Downstate Orvosi Kar) szerint a darusentan csak vízhajtó kezeléssel együtt alkalmazható.

Weber reméli, hogy a darusentan be fog válni az rezisztens magasvérnyomás-betegségben szenvedő idős betegek kezelésében, ugyanis a vesefunkció fokozatos romlásának köszönhetően a vérnyomás csökkentése az orvosokat egyre nehezebb kihívás elé állítja.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: