Újabb géneket fedeztek fel a magas vérnyomással kapcsolatban

A tudósok azonosították az első, a magas vérnyomás kialakulásának fokozott kockázatát hordozó gyakori génvariánsokat. Ez a betegség világszerte mintegy egymilliárd embert érint és stroke-ot, szívbetegséget és veseelégtelenséget okozhat.

A variánsok az NPPA és az NPPB géneken helyezkednek el, ezek szabályozzák a vérerek szűkületét kiváltó és a nátriumkiválasztást serkentő fehérjék termelődését, olvasható a Nature Genetics folyóiratban vasárnap megjelent tanulmányban.

A kutatók körülbelül 30 ezer ember DNS-ét elemezték, az NPPA és az NPPB területén keresték a genetikai kód árulkodó különbségeit. 13 darab úgynevezett egy-nukleotida-polimorfizmust (SNP) találtal, ezek az örökítő anyagban viszonylag kis arányban fordulnak elő, ám jelentős hatással bírnak a gének működésére. Az önkéntesek közel 90 százalékában jelen lévő egyik SNP az egyik kulcsfontosságú fehérje szintjének 20 százalékos csökkenésével és a magasvérnyomás kockázatának 18 százalékos emelkedésével volt összefüggésben.

"Jól ismert, hogy a magas vérnyomás halmozódhat a családokban, meghatároztak már néhány ritka genetikai szindrómát, amelyeknél megemelkedik a vérnyomás" - mondta el egy sajtóközleményben Christopher Newton-Cheh, a Massachusetsi Közkórház Humángenetikai Kutatóközpontjának munkatársa. "Azonban a világon egymilliárd embert érintő típus közös genetikai alapját nagyon nehéz meghatározni."

Az NPPA és az NPPB az úgynevezett pitvari és B-típusú natriuretikus peptidek termelésében játszik szerepet. A szívben akkor képződnek ezek a fehérjét, amikor az stressz alatt áll, így magas szintjük diagnosztikus eszközként használható szívelégtelenségben.

Valószínűleg még sok gén van, amely összefüggésben áll a magas vérnyomással, ám az új eredmények lehetőséget kínálnak olyan gyógyszerek kifejlesztésére, amelyek a hibás géneket gátolják, állítják a kutatók. "Egy napon talán kezelhetjük majd a natriuretikus peptid-hiányos betegeket oly módon, hogy visszaállítjuk a normál szintet és így csökkentjük a kockázatot" - foglalta össze Thomas Wang, a kórház kardiológiai részlegének orvosa.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció