Új segítség stroke esetén

Mérhetően gyorsult az agyi érkatasztrófán átesett betegek ellátásának folyamata, és a betegek nagyobb hányada részesült kezelésben annak a mesterséges intelligenciára épülő szoftvernek köszönhetően, amit bő fél évig használtak ingyenesen a Neurológiai Klinikán - közölte a Semmelweis Egyetem.

A stroke esetén minden perc számít, így a gyorsabb diagnózis jobb gyógyulási esélyeket is biztosít - írja oldalán az egyetem. Az intézmény Neurológiai Klinikája évek óta kiemelkedően szerepel az európai stroke osztályok önkéntes minőségellenőrzésén, amit arany és platina díjakkal is jutalmaztak már, ezért 2018-ban lehetőségünk nyílt 7 hónapig ingyen kipróbálni egy, a stroke-ellátást segítő mesterséges intelligencia (AI) alapú szoftvert. Ez pedig tovább javította a betegellátást - ismertette Dr. Gunda Bence, a klinika adjunktusa.

mesterséges intelligencia, döntéstámogató rendszer, stroke, stroke kezelése, orvostudomány
mesterséges intelligencia, döntéstámogató rendszer, stroke, stroke kezelése, orvostudomány

Gyorsan kell döntést hozni

Hogyan kerülhetjük el a bajt? Kattintson ide, és megtudja!

Az akut iszkémiás stroke egy nagyon magas időfaktorú és multidiszciplináris ellátást igénylő kórkép, vagyis gyorsan kell komplex és nehéz döntéseket hozni, több szakma és ellátóhely közreműködésével. Ez azt jelenti, hogy a beteg kórházba érkezésétől számított 30-60 perc alatt meg kell születnie a megfelelő terápiás döntésnek. Minél több idő telik el a tünetek kezdetétől számítva, annál kevesebb esélye van a betegnek a gyógyulásra - hangsúlyozta a szakember. Ebben a helyzetben rendkívül sokat jelent, ha van egy mesterséges intelligencia alapú döntéstámogató rendszer, ami nem mond diagnózist, de az orvos keze alá dolgozik. Ennek segítségével gyorsabb és magabiztosabb döntést lehet hozni.

Így működik a szoftver

Miután elkészült a beteg képalkotó (CT) vizsgálata, a program 30 másodpercen belül megmutatja, pontosan hol van a károsodás és az milyen kiterjedésű, hol van érelzáródás és annak milyen keringési következményei vannak, illetve mennyi a még megmenthető agyszövet. Ezt egy neurológus vagy radiológus nagyjából 10 perc alatt tudná kiértékelni, és az egyes kiértékelések között jelentős különbségek lehetnek - mutatott rá Dr. Gunda Bence.

További előnyként említette, hogy mindez azonnal megosztható webes felületen vagy épp okostelefonon, így az összes társszakma, vagyis az adott esetben más intézményben lévő idegsebész vagy intervenciós neuroradiológus is azonnal látja a kiértékelést.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő