Új eljárás segíthet a meddő párokon

Japán tudósok először növesztettek bőrsejtekből petricsészében olyan mesterséges petesejteket, amelyekből egészséges utódok születtek.

A Kjúsú Egyetem kutatói egy egér farkából vett bőrsejteket átprogramoztak pluripotens őssejtekké - amelyekből bármely sejttípus kifejlődhet -, és ezekből hoztak létre laboratóriumi körülmények között petesejteket.

Nem mindegyik petesejt volt egészséges és életképes, de amelyek mégis, azokat ondósejttekkel megtermékenyítették, majd az embriókat nőstény egér méhébe ültették. Végül 11 egészséges utód született a mesterséges petesejtekből.

Reményteljes módszer

A szakembereknek korábban már sikerült létrehozniuk petesejteket laboratóriumban, ehhez akkor embrionikus őssejteket használtak, amelyek képesek bármilyen típusú sejtté fejlődni.

A módszer a jövőben hasznos lehet olyan nőknél, akik korán elvesztették termékenységüket
A módszer a jövőben hasznos lehet olyan nőknél, akik korán elvesztették termékenységüket

A módszer a jövőben reményt adhat arra, hogy meddőségi kezelésre szoruló embereknél is alkalmazhassanak mesterséges petesejteket. Ehhez azonban még hosszú évek további kutatásaira van szükség.

Technikai és etikai problémák

Az eljárás számos technikai korlátja mellett biztonsági és etikai kérdéseket is felvet. A mesterséges petesejt hibái például átöröklődhetnek a jövőbeni generációkra - hívják fel a figyelmet a szakemberek.

Felmérések szerint Magyarországon mintegy 120 ezer házaspárnak okoz gondot a meddőség .

Egy napon ez a módszer hasznos lehet olyan nők esetében, akik korán elvesztették termékenységüket, valamint a hagyományos meddőségi kezelések javítására is alkalmazható lehet - vélekedett a Richard Anderson, az Edinburgh-i Egyetem professzora.

Azim Surani professzor, aki azt kutatja, miként lehet laboratóriumban emberi bőrsejtekből ondósejteket és petesejteket létrehozni, úgy vélte: nem lehetünk biztosak abban, hogy emberi sejtek esetében ugyanez az eljárás működőképes lesz, de érdemes próbálkozni vele. Hozzátette, etikailag azonban alaposan meg kell vitatni a kutatóknak és a társadalomnak a kérdést.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22 °C
Minimum: +12 °C

A felhős tájakon is fokozatosan szakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Gomolyfelhők képződnek, amelyek nagyobb eséllyel az ország keleti, délkeleti felén törhetnek magasabbra, így délután már egyre inkább ott lehetnek további záporok, zivatarok, amelyek este nagyrészt lecsengenek. Az északnyugati, nyugati szél - elsősorban a Dunántúlon és északkeleten - több helyen megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között várható, de a legtovább felhős nyugati tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb maradhat az idő. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra