Túl sok folsav = cukorbetegség?

Az alacsony B12-vitaminszint az első trimeszterben és a magas folsavszint a második trimeszterben a születendő gyermekben inzulinrezisztenciát okozhat.

Az inzulinnal szembeni ellenállás a kettes típusú cukorbetegség okozója, ezért a terhesek folsavpótlására jobban kell ügyelni - hívja fel a figyelmet Dr. Chittaranjan S. Yajnik az indiai Edward Király Kórház kutatója a Diabetologia-ban megjelent közleményében.

A szakemberek összesen 700 terhes B12-vitamin, folsav, homocisztein és metilmalonát értékeit vizsgálták, és vetették össze hat évvel később az utódok különböző fizikai és biomechanikai mérőmódszerekkel kapott paramétereivel. A várandós nők a terhesség 18. és 28. hetében jelentek meg a vizsgálaton. Legtöbbjük B12-vitaminszintje alacsony (kevesebb mint 150 pmol/l) volt mindkét alkalommal, ám a tejtermékeket és nem-vegetáriánus ételeket fogyasztók körében jelentősen magasabb értékeket kaptak. A második harmadban mért folsavszint sokuknál bizonyult magasnak. Sokkal gyakoribb volt a hat éves gyermekek körében az inzulinrezisztencia, ha anyjuk B12-vitaminszintje alacsony volt a 18. héten, vagy a folsav volt túl sok a 28. héten. A két eltérés együttes előfordulása bizonyult a legveszélyesebb kombinációnak. A magas anyai folsavszint az utód testzsírmennyiségét is negatívan befolyásolta.

Az alacsony B12-vitaminszint miatt megemelkedő homocisztein és metilmalonát csökkenti a fehérjeszintézist és ezáltal az inzulinrezisztencia előfutára lehet - állítják a kutatók. "A B12-vitamin és a folsav egyensúly megbomlása nemkívánatos következményekkel jár" nyilatkozta Dr. Yajnik. A minden korosztályt érintő vegetarianizmus miatt Indiában gyakori a B12-vitaminhiány, ám viszonylag ritka a folsavhiány. A terhesek gondozásakor azonban csak a folsavpótlással foglalkoznak, a B12-vitamint figyelembe sem veszik. "Erről feltétlenül el kellene gondolkodni" - hívja fel a figyelmet Dr. Yajnik.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció