Szívbetegséghez vezet a zajos munkahely

A folyamatos, hangos munkahelyi zaj mintegy kétszeresére növeli a szívbetegség kockázatát. A legveszélyeztetettebbek a fiatal dohányosok, ugyanis ez eleve kockázatosabbnak számító életmód.

Dr. Wen Qi Gan és a Brit-Kolumbiai Egyetem (Vancouver) munkatársai az ipari zajjal, például a bányászat, a favágás, és a fafeldolgozás során tapasztalt zajterheléssel foglalkoztak. Megállapításaik az Occupational and Environmental Medicine október 6-i számában jelentek meg.

A vizsgálat során a munkacsoport 6307 húszéves és annál idősebb dolgozó adatait tanulmányozta, akik 1999 és 2004 között kérdőívet töltöttek ki. A résztvevők életmódjukról és egészségügyi ismereteikről adtak számot, valamint fizikális és vérvizsgálaton mentek keresztül.

A kutatók két csoportra osztották a résztvevőket: zajos munkahelyűekre - akiknél gondot okoz a normális hangerővel történő beszéd -, valamint a viszonylag csendesebb körülmények között dolgozókra. Megállapították, hogy a saját bevallásuk szerint zajosabb helyeken az alanyok átlagos testsúlya nagyobb, és gyakoribb a dohányzás is. Azonban az eredményeket ez utóbbiak szempontjából statisztikailag korrigálva a zajterhelés egyedül is mintegy háromszorosára fokozta a szívbetegség kockázatát. Az összefüggés még erősebbnek bizonyult az 50 alatti korosztályban.

A vérvizsgálat nem mutatott különbséget a két csoport koleszterinszintje és gyulladásos fehérjéik szintje között - mindkettő fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Azonban a vérnyomás diasztolés (a két szám közül az alacsonyabb) értéke a zajterhelteknél magasabb volt. Nem elhanyagolható a tartós zaj stresszkeltő hatása sem, ugyanis ismert, hogy a stressz szintén fokozza a megbetegedési hajlamot. A szakértők a probléma megoldására (ahol lehet) zajvédő eszközök alkalmazását ajánlják. Ugyan ez a munkáltatók számára többletköltséggel jár, de ezt ellensúlyozza a rendelkezésre álló egészségesebb munkaerő.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső