Szívbetegséghez vezet a zajos munkahely

A folyamatos, hangos munkahelyi zaj mintegy kétszeresére növeli a szívbetegség kockázatát. A legveszélyeztetettebbek a fiatal dohányosok, ugyanis ez eleve kockázatosabbnak számító életmód.

Dr. Wen Qi Gan és a Brit-Kolumbiai Egyetem (Vancouver) munkatársai az ipari zajjal, például a bányászat, a favágás, és a fafeldolgozás során tapasztalt zajterheléssel foglalkoztak. Megállapításaik az Occupational and Environmental Medicine október 6-i számában jelentek meg.

A vizsgálat során a munkacsoport 6307 húszéves és annál idősebb dolgozó adatait tanulmányozta, akik 1999 és 2004 között kérdőívet töltöttek ki. A résztvevők életmódjukról és egészségügyi ismereteikről adtak számot, valamint fizikális és vérvizsgálaton mentek keresztül.

A kutatók két csoportra osztották a résztvevőket: zajos munkahelyűekre - akiknél gondot okoz a normális hangerővel történő beszéd -, valamint a viszonylag csendesebb körülmények között dolgozókra. Megállapították, hogy a saját bevallásuk szerint zajosabb helyeken az alanyok átlagos testsúlya nagyobb, és gyakoribb a dohányzás is. Azonban az eredményeket ez utóbbiak szempontjából statisztikailag korrigálva a zajterhelés egyedül is mintegy háromszorosára fokozta a szívbetegség kockázatát. Az összefüggés még erősebbnek bizonyult az 50 alatti korosztályban.

A vérvizsgálat nem mutatott különbséget a két csoport koleszterinszintje és gyulladásos fehérjéik szintje között - mindkettő fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Azonban a vérnyomás diasztolés (a két szám közül az alacsonyabb) értéke a zajterhelteknél magasabb volt. Nem elhanyagolható a tartós zaj stresszkeltő hatása sem, ugyanis ismert, hogy a stressz szintén fokozza a megbetegedési hajlamot. A szakértők a probléma megoldására (ahol lehet) zajvédő eszközök alkalmazását ajánlják. Ugyan ez a munkáltatók számára többletköltséggel jár, de ezt ellensúlyozza a rendelkezésre álló egészségesebb munkaerő.

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Tiszta levegő (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)