Sokba kerülnek a rákbetegek

Pusztán gazdasági szempontból, a termeléskiesést és a gondozás költségeit tekintve a rákban meghaltak dollármilliárdokba kerülnek az amerikai államnak évente.

Egy másik tanulmány az elvesztett életévek alapján kalkulál és hasonlóan magas, ám eltérő eredményt hozott ki. A két tanulmány a Journal of the American Cancer Institute december 9-i online számában jelent meg.

Cathy Bradley, a richmondi Virginia Állami Egyetem és a Massey Onkológiai Központ egészségügyi menedzser professzora és munkatársai a humántőke felől közelítették meg a dolgot és csak a kiesett bevételek/kiadások alapján számoltak, így 2000-ben a termeléskiesés 115,8 milliárd dollárt (mintegy 23,5 ezer milliárd forintot) tett ki, míg a gondozás, a kiesett házi- és fizetett munka duplájára növelte ezt az összeget.

Az Amerikai Nemzeti Onkológiai Társaság epidemiológusa, Robin Yabroff, a másik tanulmány vezető szerzője abból indult ki, hogy "mennyit fizetnének az emberek azért, hogy egy évvel tovább éljenek?" Ez országonként változhat, az amerikai kormány például 150 ezer dollárban (körülbelül 30,5 millió forintban) határozta meg minden további életév értékét. Ez alapján számolták ki a 2000-es 960,7 milliárd dolláros (mintegy 2 trilliárd forintnyi) költséget.

A Nemzeti Onkológiai Társaság jelentése szerint a daganatos betegségek előfordulása 1999 és 2005 között évente átlagosan 0,8 százalékot csökkent (férfiak esetében évi 1,8 százalék, nők esetében 0,6 százalék), ám még midig igen magas, ezért a magas költségek. Bradley szerint a humántőke alapján egyes emberek nagyobb értékkel bírnak másoknál, például egyes betegségek, amelyek zömmel időseket érintenek, alacsonyabb költségekkel járnak, a férfiakat magasabbra értékelik, mint a nőket, és a középkorúakat is magasabbra, mint a pályakezdőket.

"A szabályalkotóknak el kellene dönteniük, hogy a munkaképes korú korosztályra koncentráljunk-e, a megelőzésre vagy a kezelésre" - mondta el Bradley. "Ha sikerül az embereket leszoktatni a dohányzásról, 40 év múlva csökken a tüdőrákosokra költött pénz mennyisége. Vagy fordíthatjuk azt a pénzt a mostani kezelésekre is."

Bradley kiemelte, hogy azért fontos a humántőke szerinti megközelítés, mivel pontos értékét adja annak, hogy hány fiatal hal meg daganatos betegségben. "Azonban ezzel vitába lehet szállni, hogy maguk az emberek többet érnek, mint az általuk megkeresett pénz."

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső