Sokan nem is tudnak magas vérnyomásukról

A magas vérnyomással diagnosztizált betegek több mint fele nem is tudott betegségéről, derül ki egy három európai országot felölelő vizsgáltból, melynek eredményeit szerdán tették közzé.

Emellett az ismert magas vérnyomásos betegek mindössze kevesebb mint felének sikerült megfelelő értéken tartania vérnyomását, állapították meg. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a magas vérnyomásban - más néven hipertóniában - szenvedő betegeknek nagyobb a kockázata a szívbetegségek, gutaütés, vesebetegség és időskori elbutulás kialakulására. Ezúttal a tudósok 1604 embert vizsgáltak meg Délnyugat-Londonban, a belgiumi Limburgban, valamint az olaszországi Abruzzoban. A résztvevők egy az egészségügyi ellátással és életmóddal kapcsolatos kérdőívet is kitöltöttek.

Kiderült, hogy a résztvevők 24 százalékának van magas vérnyomása, de mindössze 44 százalékuk tudott róla korábban. Közülük kevesebb mint 50 százaléknak sikerült a széles körben használt célérték, 140/90 Hgmm alatt tartania vérnyomását. Az Egészségügyi Világszervezet meghatározása szerint a magas vérnyomás betegség 140/90 Hgmm-nél kezdődik. A vérnyomásmérőkben higanyt használnak a méréshez. Az első szám a maximális (szisztolés) nyomásérték a szív összehúzódásának pillanatában, míg a második szám a szív elernyedésének fázisában mért diasztolés érték. "Eredményeink rámutattak arra, hogy a magas vérnyomás egyre jelentősebb problémát jelent Európában" - nyilatkozta Franco Cappuccio, a brit Warwick Orvosi Iskola kutatója, a vizsgálat brit oldalának vezetője.

A problémát a britek jobban kezelik, mint számos más európai ország, részben mert az orvosoknak érdekében áll, hogy a betegek elérjék a cél vérnyomásértékeket, mondta el. "Még mindig sok azonban a nem megfelelően kezelt betegünk, ráadásul a hipertónia előfordulása egyre nő." A vizsgálat eredményeit a Nemzetközi Hipertónia Társaság lapjában, a Journal of Hypertension-ben publikálták.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció