Segít a herpesz a HIV ellen?

A Cell Host and Microbe legfrissebb számában megjelent tudományos közlemény szerint a válasz akár igen is lehet. Kiderült, hogy a herpesz kezelésére alkalmazott gyógyszer, az aciklovir gátolja a HIV szaporodását, de csak akkor, ha a szövet herpeszvírusos.

A felfedezés új HIV-ellenes kezelési stratégia kifejlesztését teheti lehetővé olyan betegek számára, akik többféle vírussal is megfertőződtek. A HIV-fertőzött betegek általában nem mentesek más kórokozóktól sem, így például a humán herpesz vírusok (HHV), ezeken belül is a herpesz szimplex vírus kettes típusa (HSV-2) gyakran jelentkezik együtt a HIV-vel, és a HIV következtében gyakrabban aktiválódik a herpesz-vírus. Az aciklovirt már évek óta sikeresen használják a humán herpeszvírus-fertőzés kezelésére. A HHV hatására ugyanis az aciklovir szerkezete átalakul, foszforilálódik, ami aktiválja a gyógyszert. Ennek az átalakulásnak köszönhető, hogy az aciklovir szinte kizárólag a herpesz ellen hat, és más vírusok - beleértve a HIV-et is - ellen viszonylag hatástalan, magyarázta a közlemény szerzője, Dr. Leonid Margolis a Nemzeti Egészségügyi Intézet kutatója. Ennek ellenére mégis egyes HIV- és HSV-2-fertőzött betegeknél az aciklovir hatására csökken a HIV szintje.

Dr. Margolisék emberi szövettenyészetek segítségével kezdték el vizsgálni a jelenséget. Dr. Andrea Lisco és Christophe Vanpouille, a laboratóriumi kísérletek kivitelezői azt állapították meg, hogy steril sejtvonalakban ugyan nem, ám nem herpesz szimplex-2, hanem más herpesz vírussal fertőzött szövetek esetében az aciklovir gátolja a HIV-et. A neves AIDS kutató Dr. Raymond Schinazival (Emory Egyetem) és Dr. Matthias Gotteval (McGill Egyetem) együttműködve jöttek rá, hogy a HHV-fertőzött sejtekben képződő foszforilált aciklovir közvetlenül gátolja a HIV-1 reverz transzkriptáz-t, vagyis megakadályozza a vírus osztódását.

Az eredmények alapján a kutatók remélik, hogy az aciklovir eredményes lehet olyan HIV-fertőzöttek kezelésében, akik az alacsony patogenitású (nem erősen kórokozó) és mindenütt megtalálható HHV-6-ot, vagy HHV-7-et is hordozzák. Dr. Margolisék azt is szeretnék elérni, hogy az aciklovir szerkezetén alapuló új HIV elleni gyógyszerek fejlesztése megkezdődhessen.

Forrás: Medipress

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: