Rengeteg betegség terjedését előzhetjük meg, ha lecsukjuk a vécé fedelét!

Számtalan baktérium és vírus terjedését előzhetjük meg, ha lehajtjuk a vécé fedelét, de még azelőtt, hogy lehúznánk azt - állítják a kutatók.

Ahogyan sokan a kézmosás szükségességét sem veszik komolyan, a legtöbben jó esetben csak akkor hajtják le a WC fedelét, miután lehúzták azt. Bár az utóbbihoz az is hozzájárulhat, hogy kevesen tudják, mennyi baktérium szabadul robbanásszerűen a levegőbe egy-egy vécé-öblítés során.

Mark Wilcox ,a Leeds Oktató Kórház mikrobiológiai igazgatója és munkatársai a legújabb kutatásuk során is ezt a jelenséget vizsgálták, vagyis kíváncsiak voltak arra, hogy a vécé öblítés során - főként kórházakban - hogyan terjednek a baktériumok. Kísérletükhöz steril illemhelyeket a kórházakban gyakran jelenlévő, hasmenést okozó szuperbaktériummal kezelték. Ezután a baktérium terjedését vizsgálták, attól függően, hogy az öblítés előtt lezárták a WC fedelét, vagy sem.

Az eredményekből kiderült, hogy mikor a fedél nyitva volt, a baktérium közel 10 cm-rel az ülőke fölé, valamint a padlóra és a vécétartály mindkét oldalára is eljutott. Ráadásul a levegőben még 90 perccel később is kimutatható volt. Abban az esetben, amikor azonban a fedelet már az öblítése előtt lehajtották, a baktériumokat semmilyen közvetlen felületről nem tudták kimutatni.

A kutatás eredményei a szakértők szerint elsősorban a kórházakban lehet nagy jelentőségű, de az otthonokban is rengeteg fertőzést előzhetnének meg az emberek, ha lecsuknák a vécék tetejét.

"Azt tanácsoljuk, hogy hajtsák le a fedelet az öblítés előtt, és mossanak kezet utána" - mondta a kutatás vezetője.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)