Nem lesz többé szükség donorokra a szívátültetésekhez!

A prototípus kifejlesztését vezető francia professzor szerint 2011-re rendelkezésre fog állni a beültethető műszív, amely segíthet enyhíteni a donorszervek világszerte tapasztalható hiányát.

Az európai kutatócsoport vezetője, a szívátültetés-specialista Alain Carpentier azt mondta, a mesterséges szív gyártásra kész és két és fél éven belül rendelkezésre fog állni. A Carmat orvosbiológiai cég, amelyet az európai űrkutatási és védelmi csoport, az EADS, Franciaország állami innovációs hivatala, a Truffle nevű kockázatitőke-társaság és maga Carpentier alapított, készen áll a gyártásra egy Párizs közeli helyszínen. "A tiszta kutatásról most áttérünk a gyakorlati alkalmazásra. 15 évnyi munka után az iparra bízzuk, hogy előállítsa az ember által használható műszívet" - nyilatkozta Carpentier az AFP-nek.

Világszerte több csoport vesz részt az ádáz versenyben, melynek célja egy olyan teljes egészében mesterséges szerv létrehozása, amely helyettesíti az emberi szívet. Ez válasz lenne a világszerte tapasztalható donorszerv-hiányra, amelyet évente 20 ezerre becsülnek.

Carpentier az EADS űrmérnökeivel együttműködve fejlesztette ki a prototípust, amely olyan alakú, mint a valódi szív, és ugyanabban a ritmusban áramoltatja a vért. A prototípushoz ugyanazt a technológiát használták fel, amelyet a Carpentier által kifejlesztett és már világszerte elterjedt szívbillentyűnél. A vegyileg kezelt állati szövetek felhasználásával készülő "bioanyagok" úgy vannak kialakítva, hogy megelőzzék a kilökődést és a vérrögképződést, melyek visszatérő problémák a meglévő mesterséges szívek esetében. Olyan betegek számára készült a műszív, akik súlyos szívinfarktuson estek át, vagy késői stádiumú szívelégtelenségben szenvednek, akiknél nem vált be vagy akik számára nem elérhető a gyógyszeres kezelés, a kamrai támogatás vagy a szívátültetés.

Jelen pillanatig a műszívet digitális stimuláció segítségével és állatokon tesztelték, Carpentier szerint a tesztek "nem jártak semmilyen szövődménnyel". A mesterséges szívek jelenlegi generációja egy hüvelykujj nagyságú szerkezet, amelyet a mellkasba ültetnek. A szerkezet kiszívja a vért a szívből és az aortába továbbítja azt, ám négyóránként külső áramforrást használva újra kell tölteni. Az Egyesült Államokban és Európában a sebészek 2000 óta 220 betegbe ültettek be ilyen kamrai támogatást nyújtó eszközöket. Egy másik típusú műszív hídként funkcionál mindaddig, ameddig megfelelő donort nem találnak. Egy konkurens beültethető, teljesen mesterséges szív az AbioCor (amelyet az amerikai Abiomed fejlesztett ki), ezt 14 vizsgálatban használták 2001 és 2004 között, a betegek átlagos túlélési ideje 5,3 hónap volt. Egy másik amerikai csoport egy MagScrew nevű műszíven dolgozik, ezt 2005-ben borjakon tesztelték, de Japánban és Dél-Koreában is futnak hasonló projektek.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: