Nem akar gyomorrákos lenni? Szedjen fájdalomcsillapítót!

Az aszpirin vagy az ibuprofen akár csak kis dózisban való szedése megvédhet a gyomorrák kialakulásával szemben, állítja egy frissen megjelent brit tanulmány.

Azoknál, akik az elmúlt 12 hónap során legalább egyszer vettek be aszpirint, 36 százalékkal csökkent a gyomor középső és alsó részein elhelyezkedő daganat kialakulásának esélye azokhoz képest, akik nem szedtek fájdalomcsillapítót. A nem-szteroid típusú gyulladásgátlók csoportjába tartozó ibuprofen hasonló szedése 32 százalékkal csökkentette a kockázatot, olvasható a British Journal of Cancer folyóiratban megjelent tanulmányban.

A daganatok elleni védelem a fájdalomcsillapító adagjával egyenes arányban nőtt. "Azt találtuk, hogy a gyomor középső és alsó részeinek daganata ritkábban fordult elő azokban, akik aszpirint szedtek, és a kockázat annak függvényében csökkent, hogy milyen rendszerességgel szedték a gyógyszert" - mondta el Christian Abnet, az Amerikai Onkológiai Intézet munkatársa. "Érdekes módon az eredmények alapján a gyomor felső részében és a nyelőcsőben elhelyezkedő daganatok előfordulása nem csökkent, így fontos lenne az adatok további elemzése, hogy esetlegesen bebizonyítsuk az ellenkezőjét."

Azonban Lesley Walker, a Brit Rákkutató Intézet munkatársa arra figyelmeztet, hogy túl korai lenne mindenkinek javasolni a fájdalomcsillapítók szedését. "Túl korai mindenkinek javasolni, hogy szedjen aszpirint a daganatok megelőzésére. A potenciálisan halálos daganatok esetében kulcsfontosságú a megelőzés, ám további kutatásokra van szükség, hogyan lehet egyensúlyban tartani a mellékhatásokat és jótékony hatásokkal. A Brit Rákkutató Intézet arra buzdítja az embereket, hogy beszéljenek orvosukkal, mielőtt elkezdenének rendszeresen aszpirint szedni."

Abnet hozzátette: "A nyelőcső-, illetve gyomorrák diagnózisát követően nagyon alacsony az ötéves túlélés, így nagyon fontos a megelőzés és annak felderítése, az aszpirin valóban egy lehetséges szer-e a megelőzésben."

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció