Mozart csökkenti a vérnyomást

Heti háromszori Mozart szonáta vagy relaxációs kazetta hallgatás szignifikáns mértékben csökkenti a szisztolés (felső) vérnyomásértéket, állítják a washingtoni Seattle Egyetem Ápolási Karának kutatói.

A vizsgálatban 41 nyugdíjas otthonban élő idős ember vett részt, akiket két csoportra osztottak. Az első csoport tagjai hetente három alkalommal 12 perces relaxációs kazettát hallgattak meg. Az óceán hullámzása alatt egy instruktor irányításával légző és relaxációs gyakorlatokat végeztek. A másik csoport szintén heti háromszor hallgatott 12 percen át Mozart szonátát. Vérnyomásmérés a vizsgálat kezdetén és a végén is történt. A vizsgálat aktív szakasza négy hónapon át tartott. Ezt követően megkérték a résztvevőket, hogy folytassák a csoportjuknak megfelelő kazetta hallgatását a megszokott módon, és egy majd három hónap elteltével újból megmérték a résztvevők vérnyomását.

Kiderült, hogy mindkét csoportban csökkent a vérnyomások átlagértéke a vizsgálat során. A relaxációs kazetta hatására az eredeti 141/73 Hgmm-ről 132/70 Hgmm-re, míg a Mozart csoportban 141/71 Hgmm-ről 134/69 Hgmm-re. A különbség mindkét esetben elérte a statisztikailag szignifikáns mértéket, ám kizárólag a szisztolés érték tekintetében. Három hónap múltán már csak az idősek fele folytatta a kazetta hallgatását, és a vérnyomáscsökkenés is csak az ő esetükben maradt tartós. Az eredményekről a vizsgálatot vezető adjunktus, Dr. Jean Tang számolt be az Amerikai Kardiológus Társaság Hipertenzió Munkacsoportjának éves őszi kongresszusán Atlantában szeptember 17-én. Dr. Tang felhívta a figyelmet, hogy a zenehallgatás csak kiegészítő módszerként jöhet szóba, és nem helyettesíti a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció