Megelőzhető az asztma gyermekkorban?

Brit kutatók kimutatták, hogy az élet első néhány hónapjában bizonyos élelmiszerek és a poratka kerülésével megelőzhető az asztma.

Az angliai Wight-szigeten működő David Hide Asztma és Allergia Központ munkatársai Syed Hasan Arshad professzor vezetésével tanulmányukban 120 gyermeket vizsgáltak 1990 óta. A gyermekeket, akiknek legalább két családtagja szenved allergiás megbetegedésben, az allergia kialakulásának magas kockázati csoportjába sorolták.

A tanulmány során az 58 nulla és egy éves kor közötti csecsemőt és édesanyjukat a prevenciós csoportba osztották be, melynek tagjai kerülték a tejtermékeket, a szóját és a dióféléket. A csecsemők ezen kívül vinil matracot és ágyneműt kaptak, és atkaölő szerrel szorították vissza a házi poratkák előfordulását. A kontroll csoportba sorolt csecsemők édesanyjai nem hajtották végre ezeket az étrendi és ágyazással kapcsolatos változtatásokat.

A 18 éves nyomonkövetéses vizsgálat eredményeit az Európai Allergológiai és Klinikai Immunológiai Akadémia kongresszusán ismertette a kutatást vezető Dr. Martha Scott. A kutatók kimutatták, hogy egy, kettő, négy és nyolc éves korban az atópia (azonnali allergiás reakció) következetes csökkenése volt megfigyelhető a prevenciós csoport tagjai között. 18 éves korban jelentősen kevesebb asztmás eset fordult elő a prevenciós csoportban, mint a kontroll csoportban. Az allergiás és a nem allergiás asztma vizsgálata során az derült ki, hogy a prevenciós csoportban alacsonyabb az allergiás asztma aránya.

A korábbi kutatásokból megismerhettük az asztma komplexitását és a genetikai illetve környezeti hatások kölcsönhatásának jelentőségét, különösen – bár nem kizárólag – a korai életévekben. Az atópia vitathatóan az asztma legjelentősebb genetikai kockázati tényezője. Az új kezelések kifejlesztésére irányuló intenzív erőfeszítések ellenére az asztma még mindig gyógyíthatatlan betegségnek számít.

A gyermek légutaiban kialakuló, az asztmával összeegyeztethető változásokra utaló bizonyítékok azt mutatják, hogy a csecsemőkorban (az élet első néhány hónapjában) tett korai intervenció kulcsszerepet játszhat a légutak az asztma fő jellegzetességének számító belső átépülésének megelőzésében.

Dr. Scott elmondta, hogy bár a tanulmány nem tekinthető széles körűnek, mindenképpen arra utal, hogy valóban meg lehet előzni az asztma kialakulását a magas kockázatú személyekben azzal, hogy az első életévben szigorú programot követnek, amivel elkerülhetők az asztma leggyakoribb kiváltó tényezői. Az eredmények azt mutatják, hogy a jótékony hatás sok-sok évig tart.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: