Meditáció csökkenti a vérnyomást

A transzcendentális meditáció hatékonyan képes szembeszállni a magas vérnyomással a lehetséges gyógyszer-mellékhatások elkerülése mellett.

Ez derül ki a Kentucky Egyetem kutatóinak áttekintő tanulmányából, melyet az American Journal of Hypertension-ben olvashatunk.

A közlemény különös jelentőséggel bír Dél-Afrikában, ahol a szívbetegségek gyakorisága rendkívüli ütemben emelkedik, különösen a városi afrikai lakosság körében. Az áttekintés kilenc randomizált vizsgálat felhasználásával készült, melyek a transzcendentális meditáció vérnyomáscsökkentő hatását vizsgálták magas vérnyomásban szenvedő betegeknél. A meditáció 4,7 Hgmm-rel csökkentette a szisztolés (a magasabb érték), és 3,2 Hgmm-rel a diasztolés (az alacsonyabb érték) vérnyomást.

A közlemény vezető szerzője, Dr. James W. Anderson professzor szerint ilyen mértékű vérnyomáscsökkentéstől már az érelmeszesedés miatt kialakuló szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkenése várható, ami különösen fontos, a káros gyógyszer-mellékhatások kiküszöbölésével. Anderson professzor már 2007-ben is írt cikket a témában, akkor arról számolt be, hogy a transzcendentális meditáció valóban képes csökkenteni a vérnyomást, nem úgy, mint egyéb relaxációs technikák.

"A meditáció olyan, mintha még egy gyógyszert felírnánk, csak sokkal biztonságosabb és kevésbé ártalmas" - állítja Anderson. A magas vérnyomás növeli a szívbetegségek, agyérkatasztrófa, pangásos szívelégtelenség és a vesebajok kockázatát. Az amerikai Járványügyi és Betegségellenőrzési Központ adatai alapján minden harmadik amerikai szenved magas vérnyomásban.

Richard Peycke dél-afrikai országos transzcendentális meditáció vezető szerint az egészségügyi szakemberekben tudatosítani kell, hogy a meditáció valóban hatásos vérnyomáscsökkentő módszer. "Itt Dél-Afrikában képzett szakemberek segítségével elérhető ez az olcsó, egyszerű és biztonságos gyógymód, mely akár életeket is menthet" - nyilatkozta Peycke.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: