Kiállítás hús-vér emberekből

Nemrég nyitotta meg kapuit az a bizarr és egyben lenyűgöző anatómiai tárlat, amelynek tárgya az emberi test. A kiállítási "tárgyak" igazi hús-vér emberek. A preparátumok speciális eljárással készültek. A kiállítás nevel, tanít és elkápráztat.

BODIES - A kiállítás

Ez a lélegzetelállító anatómiai tárlat New York-i, londoni, washingtoni, Mexico City-i, amszterdami és prágai sikere után érkezik Budapestre. Eddig már több mint nyolcmillió embernek nyújtott lehetőséget megismerkedni az emberi test anatómiájával. A valódi emberi testekből készült, újszerű, polimeres eljárással tartósított preparátumokat tanulmányozhat az érdeklődő. A kiállítás hasznos információkkal szolgál többek között arról is, hogyan őrizhetjük meg egészségüket, és hogyan élhetnénk egészségesebben.

Csillag András professzor, a kiállítás fővédnöke a nem szokványos kiállítás megnyitóján említette: "Ami a kiállításon látható, az mi magunk emberek vagyunk."

"A kiállításnak nem csak a laikusok, hanem az orvostanhallgatók számára is tud újat mutatni. Ilyen izgalmas megközelítésben, ebben a formában, ilyen bemutatási módban és ilyen alakban még sokan nem tekinthettünk önmagukra - önmagukba" - hangsúlyozta a professzor.

A kiállítás arra is felhívja a figyelmet, hogy a legősibb orvosi tárgy az anatómia ma is mennyire aktuális.

A nagyközönség számára meglepő, szokatlan, bizarr, de ugyanakkor nevelő, mert olyanra tanít, amiről mindannyian jó, ha tudunk, és tisztában vagyunk: testünk felépítése, szerkezete és bizonyos értelemben véve működésének szabályai.

Művészet és a tudomány

A tárlat egy szimbiózis, ahol összekapcsolódik a művészet és a tudomány.

"Testünk a legdrágább kincsünk, ez az egyetlen tulajdonunk, amit születésünktől halálunkig magunkkal hordozunk" - hangsúlyozta Roy Glover, a Michigani Egyetem nyugalmazott sejtbiológia professzora - ezért fontos, hogy megértsük működését - tette hozzá a professzor.

A kiállítás olyan leplezetlenül tárja elénk valónkat, ahogy eddig még nem találkozhattunk vele. A tárlat ismeretterjesztő hatása felbecsülhetetlen. A nevelő célzatú kiállítás azt szeretné elérni, hogy mindenki úgy gondoljon magára, ahogy eddig még soha sem.

Kilenc galéria a testünkből

"A testünk sokkal bonyolultabb és drágább készülék, mint bármelyik modern elektronikai műszer" -említette tárlatvezetéskor az amerikai professzor. A látogatók egészen különleges módon "nézhetnek szembe" önmagukkal.

A kilenc galériában több mint kétszáz preparált szerv és egész test mutatja be, milyen hihetetlenül összetett rendszert alkotnak testünk csontjai, izmai, idegei, véredényei és szervei. A tárlaton végighaladva megtanuljuk azt is, hogyan tudunk jobban vigyázni testünkre, egészségünkre.

A kiállításon szembenézhetünk olyan betegségekkel, mint a stroke, emlőrák, májzsugorodás, vagy éppen megnézhetjük a dohányos ember tüdejét. Az egyik teremben pedig kezünkbe vehetünk egy igazi emberi májat, agyat, vesét vagy izmot is.

A kiállítási "tárgyak" létrehozása

A tárlat alatt szembesülhetünk azzal, hogy egy briliáns preparációs technikának és egy innovatív bemutatási módnak köszönhetően a "holt" anyag "élővé" válik.

A preparátumokat újszerű, polimeres eljárással tartósították. Első lépesben kivonták a vizet és minden olyan anyagot, amitől az tovább romlana.

Ezután egy folyékony szilikon oldatba helyezték a testeket, testrészeket, ami bele ivódik a szövetekbe. Ez az anyag a sejteket is átjárja, mivel a sejtmembránon is képes áthatolni. Így minden egyes üreg és sejt feltöltődött ezzel a speciális szilikonnal. Ezt követően egy katalizátor segítségével kivonták az oldószert a szilikonból, és létrejött az általunk is ismert kemény halmazállapotú szilikon. Amikor a szilikon megkeményedik, akkor természetes állapotában látszanak a szervek és az izmok. Ilyenkor - igény szerint - tovább lehet festeni őket, vagy egyéb preparálási módszereknek alávetni.

A kiállított testek tulajdonosai természetes halállal halt emberek, akik még életükben felajánlották testüket a tudomány céljára. Az amerikai professzor elmondása szerint a tetemeket a kínai Daliani Orvosi Egyetem laboratóriumából kapták.

Aki megtekinti a kiállítást, más szemléletű ember lesz az "exit" tábla elhagyása után.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció