Így használják a galambokat az egészségügyben

A galambok szervezetében felhalmozódott káros anyagok utalhatnak rá, hogy milyen mértékű szennyezésnek van kitéve a városi ember.

A galambokat a patkányokhoz hasonlóan koszos és betegségeket terjesztő állatként tartjuk számon. Bár ez a megítélés nem alaptalan, a kutatók most ezeket a madarakat állítanák az egészségünk szolgálatába. Mivel hasonlóan reagálnak a légszennyezésre, mint mi, emberek, a levegőben lévő káros anyagok hatásait is könnyen lekövethetjük rajtuk.

Fuldoklik a magyar a légszennyezés miatt Magyarország a top 20-ban van a légszennyezés miatti halálozások ranglistáján. A Nemzetközi Energiaügynökség tanulmánya alapján a régió több országa még nálunk is sokkal rosszabbul szerepel. Kattintson a részletekért!

Ami a madarakat károsítja, az embereket is

A Kalifornia Egyetem 875 galamb mozgását követte 2010 és 2015 között: a madarak ugyanabból a vízkészletből ittak és ugyanazoknak a környezeti hatásoknak voltak kitéve, amelyek egy átlagos városi embert is érnek a mindennapok során. Mindez segíthet, hogy megértsük, milyen anyagok jutnak a szervezetünkbe, és ezek milyen módon károsítanak minket.

A galambokra is úgy hat a légszennyezés, mint az emberekre
A galambokra is úgy hat a légszennyezés, mint az emberekre

A galambok egyébként fiziológiájuk mellett szokásaikban is hasonlóak az emberekhez - például viszonylag helyhez kötöttek, alig néhány háztömbnyi területen mozognak egész életük során. A kutatók így szinte utcákra lebontva kaphattak képet róla, hogy a város melyik pontjain milyen mértékben terhelik a szervezetet különböző környezeti hatások. Elsősorban az ólomszintet vizsgálták meg a "helyi" galambok, illetve a környező utcában élő gyerekek vérében is, és nagyjából hasonló értékeket azonosítottak a két csoportban. A madarakban mért szennyeződések így az embereket ért hatásokra is reflektálnak.

A légszennyezés hatásainak vizsgálata számunkra is fontos, hiszen a népességszámot tekintve Magyarországon követeli az egyik legtöbb halálos áldozatot a szállópor és a következtében kialakult egészségügyi állapotromlás. Ennek veszélyeiről az alábbi cikkünkben írtunk!

Forrás: Daily Mail

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +10 °C

Túlnyomóan derült vagy fátyolfelhős lesz az ég. Csapadék nem várható. A délnyugatira forduló szél többnyire mérsékelt lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 14 fok között alakul, a hidegre hajlamos helyeken mérhetjük az alacsonyabb értékeket. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással ezekben a napokban nem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra