+7° - +23°
Kettős front

Ide menekülhetünk katasztrófa esetén

HáziPatika

Hova meneküljünk, ha közeledik a világvége? Erre a kérdésre kereste a választ egy tudományos érdekességekkel foglalkozó magazin.

Az emberiség az elmúlt évtizedekben túlélt már egy globális pénzügyi válságot és szerencsésen magunk mögött hagytuk a 2012-es maja apokalipszist is  - most, 2019-ben azonban egy újabb kihívással kell szembenéznünk. A szakemberek szerint, ha nem teszünk valamit rövid időn belül, a globális klímakatasztrófa elkerülhetetlenné válik.

Az iflscience.com olyan országokat és városokat vett számba, ahol a biztonságnak, stabilitásnak és jólétnek hála még egy katasztrófát is könnyebben átvészelnének az emberek. Lássuk, hova menekülhetünk, ha közeledik a világvége.

Hova menekülhetünk, ha közeledik a világvége
Hova menekülhetünk, ha közeledik a világvége? Fotó: iStock

Izland

Izland messze a legelszigeteltebb ország Európában, amely több száz kilométerre fekszik bármely más szárazföldtől, így a potenciális betolakodóknak is nehezebb megközelíteniük. A szigeten található számos aktív vulkánnak köszönhetően az ország a fűtést, a meleg vizet és a villamos energiát is képes geotermikus energiából biztosítani. Mivel pedig egy szigetről beszélünk, az élelmiszerellátás is biztosítható a halászatnak köszönhetően. Ha tehát hosszabb időre a szigetre kényszerülnénk, az már szinte biztos, hogy nem maradnánk élelem és meleg nélkül.

Elképesztő ütemben melegszik a Föld - korábbi cikkünkért kattintson!

Azt is jó tudni, hogy a 2008-as gazdasági világválság idején az ország pénzügyi rendszere súlyos összeomláson ment keresztül, az izlandiak viszont jól kezelték a helyzetet és tanultak belőle. Megkeresték az okokat, börtönbe zárták a felelősöket, így most jobban működik az ország pénzügyi rendszere, mint a válság előtt. Az ország és a polgárok tehát elég rugalmasak és talpraesettek ahhoz, hogy megfelelően kezeljenek egy természeti katasztrófát is.

Tristan da Cunha

Tristan da Cunha egy vulkanikus szigetcsoport, illetve annak főszigete a Atlanti-óceán déli részén, 2816 kilométerre Dél-Afrikától és 3360 kilométerre Dél-Amerikától. Tristan da Cunha a világ legtávolabbi lakott szigete, melynek lakossága mindössze 300 fő - tehát jó eséllyel van még hely új lakosok számára is.

Guam

Guam a Mariana-szigetek legnagyobb, legnépesebb és legdélibb fekvésű szigete Hawaiitól 5300 kilométerre a Csendes-óceánban. A sziget valójában az Amerikai Egyesült Államok külbirtoka, amely egy fontos katonai támaszpont az USA hadereje számára. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a sziget egyharmada az amerikai légierő és tengerészet állomáshelye. És pontosan ez az, ami hasznos lehet számunkra, ha közeledik a világvége: még ha ki is törne a 3. világháború, ezen a szigeten relatív biztonságban lehetünk.

Mindezek mellett azért azzal sem árt tisztában lenni, hogy az ország gazdasága nem túl virágzó. Legfőbb bevételét a turizmusból és az amerikai kormánytól nyeri.

Csiangmaj

Csiangmaj egy idilli város Észak-Thaiföldön, az egyik legnagyobb érv mellette pedig, hogy itt telepedett le a híres svájci befektető, Marc Faber is. Faber a többi között arról ismert, hogy rendkívül pesszimista meglátásai vannak a világ állapotával és jövőjével kapcsolatban - rendszeresen szokott például arról értekezni, hogy egy globális háború esetén hova érdemes menekülni. Nem hibázhatunk tehát nagyot, ha a példáját követve Csiangmajt szemeljük ki magunknak.

Azt sem árt tudni, hogy míg Délkelet-Ázsia nem feltétlenül a legstabilabb régió, addig Csiangmajon évtizedek óta a béke és stabilitás uralkodik, tehát ebből a szempontból is jó választás lehet.


Denver

Denver az Amerikai Egyesült Államok Colorado tagállamának fővárosa, a Közép-nyugati régió egyik jelentős gazdasági központja. A város egyik pozitívuma, hogy jelentős palaolaj-tartalékokkal rendelkezik, így üzemanyagból egy jó ideig biztosan nem lesz hiány.

Háború esetén pedig Denver az egyik legkönnyebben megvédhető város az USA-ban: 1500 méterrel a tengerszint felett helyezkedik el és hegyekkel van körbevéve. Ez az elhelyezkedés pedig még a globális felmelegedés esetén is jól jön: a klímaváltozás ugyanis kifejezetten segítene Denver mezőgazdasági területeinek.

Forrás: iflscience.com

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+15, +23 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén erősen felhős vagy borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag