Hogy alakul ki a szuperlátás képessége?

Siketeknél az agy normális esetben hallásra használt területe a látási készséget javítja - olvasható a Nature Neuroscience online változatában.

Ismeretes, hogy a siket, illetve vak embereknél a többi érzet kifinomul, azonban ennek a hátteréről keveset tudunk. A Nyugat-Ontariói Egyetem kutatói Stephen Lomber vezetésével állatkísérletes modellben azt vizsgálták, miként valósul meg az agy újraszerveződése, vagyis a hallást feldolgozó agykéreg veleszületett süket macskáknál miként támogatja meg a látást.

Az emberen kívül a macska az egyetlen faj, melynél előfordul a veleszületett süketség. Lomber és munkatársai süket és halló macskák vizuális feldolgozását hasonlítottak össze, és megállapították, hogy két aspektusból finomodik ki a látás: egyrészt a perifériás látás, másrészt a mozgás érzékelése javul. Továbbá leírták, hogy a normálisan a perifériás hallásért felelős terület veszi ki a szerepét a vizuális érzékelés elmélyítésében.

Lomber szerint az agy nem pocsékolja a parlagon heverő kapacitást, és átcsoportosítja a területet az elvesztett helyett a többi érzék szolgálatába, hogy ezzel is kompenzálja a hiányt. Például hallás hiányában a messziről közeledő autót nem lehetne érzékelni, de mivel a perifériás látás és a mozgásérzékelés fejlettebb, ezért lehetővé válik a mozgás sebességének meghatározása.

A munkacsoport a továbbiakban annak vizsgálatát tervezi, érvényesülnek-e kompenzációs mechanizmusok hallóként született, de hallásukat elvesztő egyedeknél, illetve hogyan változik az agykéreg szerveződése, ha mesterséges implantátumok segítségével helyreállítják a hallás készségét.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció