Heti három hamburgertől lesz az asztma

A zöldségben, gyümölcsben, valamint halban gazdag étrend csökkenti a fulladásos rohamok esélyét - állítja egy új tanulmány.

Azoknál a gyerekeknél, akik hetente háromnál több hamburgert esznek meg, jelentősen megnövekszik az asztma és nehézlégzés esélye. A tanulmány szerzői szerint azonban, az úgynevezett "mediterrán étrend" bevezetésével, ami a zöldségeket, gyümölcsöket és a halat helyezi előtérbe, csökkenthető a légzőszervi problémák kockázata.

"Az eredményeink azokat a kutatásokat támasztják alá, amik szerint a mediterrán étrend, tehát sok zöldség és gyümölcs-, valamint kevés hús- és szénsavas ital-fogyasztás, részleges védelmet nyújthat a gyermekkori asztma ellen" - magyarázza a tanulmány szerzője, Dr. Gabriele Nagel, aki a német Ulmi Egyetem Járványtani Intézetének munkatársa.

A kutatás során dr. Nagel és csapata 50 ezer, 20 fejlett és fejlődő országban élő gyermek adatait vizsgálta. A szülőket megkérdezték arról, hogy gyermeküknek milyen az étrendje, illetve, hogy van-e asztmájuk. Mi több, 30 ezer gyermeknél allergiavizsgálatot is végeztek. Azt találták, hogy míg az étrend nem befolyásolta az allergia kialakulását, addig a táplálkozás és az asztma között összefüggés lelhető fel. Az eredmények azt mutatják, hogy a fejlett országokban élő gyermekeket a halfogyasztás, míg a fejlődő országok gyermekeit a sok főtt zöldség védi a befulladástól.

Az eredményeket a kutatók szerint az magyarázhatja, hogy zöldségek és gyümölcsök antioxidánsokban gazdagok és sok biológiailag aktív hatóanyagot tartalmaznak, a halban pedig nagy mennyiségben található meg az omega-3 zsírsav, ami gyulladáscsökkentő hatású. Viszont azoknál, akik sok hamburgert fogyasztottak, az asztma és nehézlégzés hosszabb távúnak bizonyult. Ez különösen igaz volt a gazdagabb országokban élő, allergiával nem küszködő gyerekekre.

Dr. Michael Light, a Miami Egyetem tüdőgyógyász professzora egyetért azzal, hogy az étrend jelentősen befolyásolhatja az asztmát: "Az eredmények azt mutatják, hogy az antioxidánsok és a telítetlen zsírsavak kedvező hatásúak. Persze ez nem azt jelenti, hogy ha ma megváltoztatjuk az étrendünket, akkor holnap kigyógyulunk az asztmából. De minden tanulmány azt mutatja, hogy az egyik magyarázat az asztmára az étkezéssel lehet kapcsolatos."

Ezzel a témával kapcsolatban, május 16-án, a New Orleansban tartott "Emésztőrendszeri Betegségek Hete" (DDW) elnevezésű konferencián egy másik tanulmány is rámutatott arra, hogy a telített zsírok túlzott fogyasztása tüdő-problémákhoz vezethet.

Ebben a tanulmányban ausztrál tudósok azt vizsgálták, hogy milyen hatással vannak az asztmára a magas- illetve az alacsony zsírtartalmú ételek. Azt találták, hogy a zsíros ételek növelték a gyulladások előfordulását, és csökkentették a tüdőfunkciókat.

"Ha ezek az eredményeket további kutatások is megerősítik, akkor a zsírfogyasztás csökkentésére irányuló étrend hatásos lehet az asztma kezelésében" - mondta akkor e tanulmány szerzője, Lisa Wood, aki a new-lambtoni Hunter Orvostudományi Kutatóintézet gyógyszerész adjunktusa.

A tanulmány a Thorax című szakmai folyóirat június 3-i számában jelent meg.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés