Hazugság a depressziós hétfő?

Az év legdepressziósabb napja, szomorú hétfő - ezeken a neveken fut január harmadik hétfője, ami egy Cliff Arnall nevű pszichológus formulája alapján terjedt el.

Ahogy korábban a HáziPatika.com is megírta , Cliff Arnall, a Cardiff Egyetem oktatója 2005-ben nevezte ki január harmadik hétfőjét az év legelviselhetetlenebb napjának. Arnall szerint az általánosan rossz lelkiállapot okai: elmúlt az ünnepi hangulat, a decemberi költekezés miatt pénzügyi gondjaink ilyenkor csúcsosodnak, a napok hidegek és szürkék, és legtöbbünknél valószínűleg alábbhagyott az újévi fogadalom lendülete, így csalódottak, motiválatlanok vagyunk.

Az év legnyomasztóbb napja
Az év legnyomasztóbb napja

2005-ös "feltalálása" után a legdepressziósabb hétfő néhány év alatt felkapott fogalom lett, különösen az angol sajtóban. Annak ellenére, hogy már az elejétől kezdve gyanús volt, hogy mindez csak egy utazási iroda jól sikerült marketingfogása, hogy foglalásokra ösztönözze az embereket, Arnallnak pedig csak gyártania kellett hozzá egy közepesen hihető elméletet - ezt már az index.hu írja. Arnallról egyébként mindeközben az is kiderült, hogy valójában nem is a Cardiff Egyetem munkatársa. Az intézmény közleményt adott ki, melyben pontosították a férfi titulusát: cáfolták, hogy az intézmény munkatársa lenne, és közölték, hogy részmunkaidős előadóként dolgozott náluk rövid ideig.

"Az elme rákja ez a betegség" Könnyen gondolhatnánk, hogy a gazdagok és híresek világában minden tökéletes. Ez azonban közel sincs így: a mentális problémákkal szemben ők is védtelenek. Korábbi cikkünkért kattintson !

A depressziós hétfő körül keltett felhajtást elégelte meg dr. Dean Burnett, aki valóban a Cardiff Egyetem egyik oktatója, és a Guardiannak számolt be arról, hogy mivé nőtt a jelenség. Elmesélte, hogy egy interjúban próbált rámutatni, mennyire nincs értelme áltudományos szempontok szerint megállapítani az év legdepressziósabb napját, és alapvetően a depresszió nehézségeiről akart beszélni, az anyagot azonban úgy szerkesztették meg, mintha Burnett is hinne az egészben.

Egy idő után azonban maga Arnall is eljutott oda, hogy bárcsak sosem indította volna útjára az egész depressziós hétfős elméletet. Elmondta, hogy eleve nem az volt az eredeti szándéka, hogy a januárra úgy gondoljanak az emberek, mint a legsötétebb időszakra, éppen ellenkezőleg: azt akarta, hogy ilyenkor kezdjen mindenki terveket szövögetni. 2018-ban már ő maga is beszállt egy kampányba, amelyet azért hirdettek meg, hogy az emberek ne nehézségként éljék meg január harmadik hétfőjét (vagy akár a teljes januárt), hanem koncentráljanak pozitív dolgokra.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15 °C
Minimum: +6 °C

Nagyobbrészt erősen felhős vagy borult, helyenként párás idő valószínű, bár délnyugat felől lassan szakadozik a felhőzet. Időszakos eső, zápor többfelé előfordulhat - utóbbi főként a Dunántúlon, sőt, délnyugaton késő délután zivatar is kialakulhat. A délkeleti, keleti szél inkább csak a Dél-Alföldön élénkülhet meg néhol. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 11 és 17 fok között alakul, de a tartósan borult részeken néhol csak 9, 10, a naposabb déli, délnyugati tájakon akár 18, 19 fok is lehet. Késő estére 6 és 12 fok közé hűl le a levegő. Ma egy hidegfront okozhat tüneteket az arra érzékenyeknél. Elsősorban fokozott görcshajlam, fejfájás, magas vérnyomás, szédülés jelentkezhet. A légnyomás nem változik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra