Hány éves az orvosa? Olyan lesz a terápia!

Az idősebb doktor gyakrabban javasol betegeinek megfelelő étrendet, rendszeres testmozgást és a dohányzás abbahagyását, a fiatal orvosok pedig sűrűbben nyúlnak a recepttömbhöz, hogy felírják a legújabb szívgyógyszereket - derítették ki olasz kutatók.

A szív-és érrendszeri betegségek kockázati tényezőinek megelőzése, kezelése világszerte fontos kérdés. Egy olasz munkacsoport Massimo Volpe professzor vezetésével most arra volt kíváncsi, hogy a különböző korú, az orvosegyetemet évtizedekkel korábban vagy később befejező háziorvosok hogyan foglalkoznak a hozzájuk forduló páciensek ilyen panaszaival vagy tüneteivel.

Az angol neve alapján EFFECTUS néven jegyzett tanulmányba 1078 háziorvost vontak be és arra kérték őket, részletesen írják le, hogy 2006 májusában, az első tíz napon rendelőjükbe belépő páciens miért került oda, milyen panaszai, tünetei voltak és ezek alapján milyen vizsgálatokat rendeltek el és milyen kezelést adtak.

Az orvosokat három korcsoportba osztották. A megkérdezettek 20 százaléka 45 évesnél fiatalabb volt, a középső csoport életkora 46 és 55 év közé esett (61 százalék), a harmadik csoportba (19 százalék) 55 évesnél idősebb doktorokat soroltak. Az említett tíz nap során ezek az orvosok 9904 rendelőjükben megjelenő személlyel találkoztak, akiknek 46,5 százaléka nő volt, az átlagos életkoruk pedig 67 év volt.

A nagy figyelmet keltő tanulmányt az International Journal of Clinical Practice közölte. A dolgozatból kiderült, hogy az orvosok koruktól függően igen különböző módon látták el betegeiket. A doktorok fiatal csoportja sokkal többször véleményezett magas vérnyomást, koszorúérszűkületet vagy agyi érbetegséget. Ennek megfelelően a fiatal doktorok sokkal gyakrabban kértek ultrahang vizsgálatot és laboratóriumi leleteket, mint az idősebbek, akik pedig főleg terheléses EKG vizsgálatra és hasi ultrahangra küldték betegeiket.

A fiatal orvosok főleg gyógyszerekkel igyekeztek gyógyítani, az idősebbek pedig legtöbbször életmód-változtatást javasoltak. A kutatók hangsúlyozzák, hogy az orvostovábbképzésben a doktorok korát is fontos volna figyelembe venni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32 °C
Minimum: +21 °C

Általában derült vagy gyengén fátyolfelhős lesz az ég, csak kevés helyen képződhetnek gomolyfelhők. Zápor, esetleg zivatar helyenként - nagyobb eséllyel a középső országrészben és a Dunántúlon - fordulhat elő. Az északias szél többnyire mérsékelt lesz, csak néhány helyen lehet élénk. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 18 és 23 fok között alakul, de a szélvédettebb, főként északkeleti tájakon 15, 17 fok is lehet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra