Gyomorfájást okozhat a népszerű élelmiszer-adalékanyag

A feldolgozott élelmiszerekhez egyre gyakrabban hozzáadott "rejtett rost", az úgynevezett inulin a többség számára nem okoz gondot, az adalékból akaratlanul túl sokat fogyasztókban azonban gyomor-bélrendszeri diszkomfort kialakulását eredményezheti.

Joanne Slavin, a Minnesotai Egyetem dietetikusa elmondta, hogy "a természetes rosttartalmú élelmiszerek, például a búzakorpa vagy a hüvelyes növények önkorlátozóak, vagyis nehéz túl sokat enni belőlük. A csoki szeletekben, italokban és rágcsálnivalókban található inulinból viszont észrevétlenül többet lehet enni, mint amennyit tolerálni tudunk, amitől olyan gyomor-bélrendszeri panaszokat tapasztalhatunk, amelyeket normál esetben nem tulajdonítanánk ezeknek az élelmiszerfajtáknak."

Az inulin szénhidrát rost, amely számos élelmiszerben, például a banánban, a búzában, a vöröshagymában és a fokhagymában is természetesen megtalálható. A katánggyökérben nagy koncentrációban megtalálható anyag ipari felhasználásra kivonható. Az ismertebb szénhidrátoktól eltérően, amelyek a vékonybélben bomlanak le, és a test működését segítő energiává alakulnak át, az inulin a vékonybélen áthaladva eljut a vastagbélbe, ahol a "jótékony baktériumok" szaporodását serkenti, és baktériumok erjesztik meg. Egyesekben azonban gáztermelődés, puffadás és hasmenés kialakulásához vezethet.

Mivel egyre népszerűbb élelmiszer adalékanyagnak számít, Slavin munkatársaival azt akarta megvizsgálni, mennyi inulin okoz gyomor-bélrendszeri panaszokat. A kutatók az eredmények alapján megállapították, hogy az egészséges emberek legfeljebb 10 gramm natív inulint, és 5 gramm "édes" inulint képesek tolerálni naponta.

Az élelmiszergyártók, akikre egyre nagyobb nyomás nehezedik azért, hogy csökkentsék termékeikben a kalória, a zsír és a nátrium mennyiségét, ugyanakkor növeljék a rostmennyiséget és az ízt, egyre gyakrabban fordulnak az olyan anyagokhoz, mint az inulin. Rájöttek, hogy kémiailag manipulálhatják az inulin vegyi szerkezetét, hogy utánozhassák a fogyasztók számára kedvelt ízeket és állagot. Slavin szerint ez az élelmiszergyártók paradicsoma.

Az inulin többek között olyan feldolgozott élelmiszerekben fordul elő, mint például a rostdús reggeli gabonaszeletek, a fagylalt és az üdítőitalok. Az összetevők között inulin, katánggyökér kivonat, oligoszacharid vagy oligofruktóz néven szerepelhet.

Slavin és munkatársai nagyon fontosnak tartják, hogy további kutatásokat végezzenek az inulinhoz hasonló élelmiszer adalékanyagok toleranciaszintjével kapcsolatban, mert folyamatosan terjedő felhasználásuk miatt fennáll a túlfogyasztás veszélye.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő