Gyógyító dallamok?

Egy frissen megjelent tanulmány szerint a zeneterápia drámaian javíthat a gyógyíthatatlan betegek testi és lelki állapotán.

"Jó ideje tudjuk, hogy a zeneterápia az orvosi területen sokféle célra használható - mondta el Lisa M. Gallagher, a Clevelandi Zeneiskola és a Clevelandi Horvitz Hospice Központ zeneterapeutája, a tanulmány vezető szerzője. - Ám ez a kutatás bebizonyítja, hogy súlyos betegeknél javítja a hangulatot, csillapítja a fájdalmat, csökkenti a szorongást, a depressziót és a légszomjat is."

A szerzők 2000 és 2002 között 200 súlyos állapotú, daganatos és egyéb, az életminőséget csökkentő betegségekben szenvedő betegnél vizsgálták a zeneterápia hatásait. A páciensek életkora 24 és 87 év közé esett, 60 százalékuk volt nő, és közel 30 százalékuknak volt valamilyen zenei háttere. A vizsgálat során a betegek maguk választhatták ki az ízlésüknek megfelelő zenei stílust. A darabot Gallagher vagy valamelyik munkatársa játszotta el szintetizátoron, a kezelés 25 percig tartott, és az esetek egyharmadában a családtagok is jelen voltak.

A kezelések előtt és után végzett fizikális vizsgálat és pszichológiai tesztek kimutatták, hogy a szorongásra, hangulatra, fájdalomra és légszomjra gyakorolt jótékony hatás mellett a betegek több mint 80 százalékának jelentősen javult a hangulata. Szintén jó hatással volt a kezelés a mozgásokra, a mimikára és a verbális képességekre, és ebben nem játszott szerepet sem a zenei előképzettség, sem a nem. A családtagoknál is jelentkezett a jótékony hatás a hangulatra nézve, de a szorongás szintjében nem történt változás.

A kutatók szerint az eredmények azt bizonyítják, hogy a zene olyan univerzális nyelv, amely minden betegre és gondozóikra is jótékony hatással van. Katherine Puckett, az illinois-i Zionban található Középnyugati Regionális Egészségügyi Központ Daganatos Betegeket Kezelő Központjának igazgatója cseppet sem lepődött meg az eredményeken, mert ő maga is tapasztalta a zene vigasztaló, nyugtató, ellazító, fájdalomcsillapító hatását. Az emberek azonosulnak a zenével, így elterelődik a figyelem a fájdalomról, megszűnik a légszomj, mert a légzés szinkronba kerül a zene ritmusával, és a nyugodt, lassú muzsika megszabadíthat a szorongástól is.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső