Gyilkos zuhanyrózsa

Egy új kutatás szerint a felfrissítő vízsugárral együtt kórokozó baktériumok milliói kerülnek ki a zuhanyrózsából.

A meglepő kijelentést a Colorado-i Egyetem munkatársa, Norman Pace tette a Proceedings of the National Academy of Sciences online számában. Vizsgálataikat kilenc amerikai nagyvárosban végezték, magánházak, lakások, nyilvános fürdők zuhanyrózsáit véve górcső alá. Beszámolójuk szerint az esetek 20 százalékában szignifikánsan magasnak találták a Mycobacterium avium nevű baktérium előfordulását. A tüdőgyulladást okozó baktérium nyálkás réteget, úgymond biofilmet képez a zuhanyrózsa belsejében, ahonnan a kilövellő vízsugár segítségével a levegőbe kerül. Innen pedig belélegzéssel jut az emberi szervezetbe.

Mivel a Mycobacterium Avium elsősorban legyengült immunrendszer - daganatos betegség, kemoterápia, autoimmun betegség, HIV fertőzés - mellett okoz fertőzést, Pace az érintetteknek a zuhanyrózsa rendszeres cseréjét javasolja. Ez azért indokolt, mert annak alapos tisztítása szinte lehetetlen a sok bemélyedés, illetve kiszögellés miatt. Ráadásul a Mycobaktériumok ellenállnak még a hypónak is. Aki megfogadja Pace tanácsát, és új zuhanyrózsát szerez be, az válasszon tiszta fém bevonatút, mert azon kevésbé telepszenek meg a kórokozók, mint a műanyagon.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció