Furcsa módszerrel mentenék meg a koalákat

A koalák mikrobiomjának megváltoztatása lehet a faj megmentésének kulcsa.

Székletátültetéssel változtatnák meg a koalák mikrobiomját. Az eljárás célja, hogy az erszényesek másfajta eukaliptuszokat is elfogyasszanak, és így életben maradjanak. A kutatókat az Otway-foknál élő koalapopuláció számának meredek csökkenése késztette a probléma tanulmányozására.

koala, eukaliptusz, éhezés, veszélyeztetett faj,
A koalák éheznek, mégsem esznek más eukaliptuszból. Fotó: 123rf

"2013-ban a koalák igen megszaporodtak, és elpusztították azokat a környezetükben lévő fafajokat, amelyek alapvető élelmüket biztosítják. Éhezésük a populáció 70 százalékos csökkenéséhez vezetett. Érdekes volt látni, hogy bár éheztek, nem kezdték el más, általuk kevésbé szeretett fafajok leveleit fogyasztani" - magyarázta Michaela Blyton kutató. "Ez vezetett ahhoz, hogy kollégámmal, Ben Moore-ral megvizsgáljuk, korlátozza-e a koalák mikrobiomja azt, mit fogyasztanak, és lehetővé tudjuk-e tenni az ürülékátültetéssel, hogy kiterjesszék étrendjüket" - tette hozzá.

Az étrendváltás furcsa módja

A génekre is hat a klímaváltozás - részletek!

A kutatók vadon befogott, kizárólag az eukaliptusz egyik faját, az Eucalyptus viminalist evő koalákat vontak be a tanulmányba. "Ürülékeket gyűjtöttünk vadon élő más koaláktól, amelyek egy másik eukaliptuszfajt, a spárgakérgűt fogyasztják. Az ürülékükben lévő mikroorganizmusokat sűrítettük, saválló kapszulákba csomagoltuk, majd a fogságban lévő koaláknak adtuk" - mondta Blyton. Az ürülékátültetés végül megváltoztatta a koalák mikrobiomját, így lehetővé tette, hogy sárgakérgű eukaliptuszt fogyasszanak.

"Ez hatással lehet ökológiájuk minden aspektusára, köztük táplálkozásukra, élőhelyük kiválasztására és a források használatára" - emelte ki a szakember. A jövőben várhatóan ilyen kapszulákat alkalmaznak majd a koalák mikrobiomjának megváltoztatásához még azelőtt, hogy biztonságosabb környezetbe vándorolnának, de antibiotikumos kezelésük esetén probiotikumként is alkalmazhatják a tablettákat.

Ausztráliában mintegy 80 ezer koala él, a faj fenyegetettnek számít. Természetes élőhelyeik elvesztése jelenti az egyik legnagyobb veszélyt .

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)