Félmillió nő hal meg évente várandósan vagy szülés közben

Évente fél millió nő hal meg a világon terhesség alatti vagy szülés közbeni komplikáció miatt, köztük hetvenezer kamaszkorú - számol be róla az Unicef, az ENSZ gyermekvédelmi szervezete.

A halálesetek 99 százaléka a fejlődő országokban történik, főként Dél-Ázsiában és a Szaharától délre eső afrikai országokban. További 10 millió nő szenved el különböző sérüléseket a szülés során pusztán azért, mert nem megfelelő az orvosi ellátás.

Az anyai halandóság okai ismertek, ahogy az is, hogyan lehetne megakadályozni - állítja a nemzetközi egészségügyi programok vezetője, Peter Salama - a halálesetek száma mégis tovább nő. Az Unicef adatai szerint az anyai halandóság 1990 óta a 100.000 szülésre jutó halálozások száma 430-ról, 400-ra csökkent ugyan, a cél azonban, hogy 2015-re harmadára csökkenjen a tragikus anyahalálok száma, már biztosan nem fog teljesülni.

Míg fejlett országokban csak minden 8000. terhesség esetében kell az anya halálával számolni, addig a fejlődő országokban minden 76. anyát fenyeget halálos szövődmény. A legrosszabb a helyzet a nyugat-afrikai Nigerben, itt hét szülés közül egy az anya halálával végződik.

Forrás:
www.aerzteblatt.de

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció