Fáj a szíve? Depressziós lesz!

Az Amerikai Kardiológus Szövetség szerint a szívbetegek különösen hajlamosak a depresszióra, ezért rendszeresen szűrni kellene őket, szükség esetén pedig kezelni a betegeket, hogy meggyógyuljanak és ezáltal javuljon általános egészségi állapotuk.

A Yale Egyetem Népegészségügyi Iskolájának kutatói állítják, hogy a szívbetegség és a depresszió egybefonódnak, és nem szabadna különállóan kezelni a szívet és az elmét. Dr. Judith H. Lichtman, a közlemény egyik társszerzője, egyben a Yale epidemiológus docense elmondta, hogy ha sikerülne jobban megérteni a depresszió és a szívbetegség közti kapcsolatot, könnyebbé válna a felismerés és a kezelés is. Az Amerikai Pszichiátriai Társaság hozzájárulásával készített közlemény az első, mely összefüggést talált a szívbetegség és a depresszió közt.

A szakértők gyakori rutinszerű szűrést depresszió szűrést javasolnak az idült szívbetegségben szenvedők számára úgy a kórházakban, mint az orvosi rendelőkben, vagy a rehabilitációs intézetekben. A kiszűrt eseteket segíteni kell, hogy megtalálják a legmegfelelőbb szakellátást. Folyamatosan oda kell figyelni, hogy a betegek betartsák a kezelési tervet, és együtt kell működni a különböző szakterületek képviselőinek. Bár még nem bizonyított, hogy a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők depressziószűrése javítaná a betegek eredményeit, az már ismert, hogy a depresszió fokozza a morbiditást és a mortalitást, és rosszabb életminőséghez vezet. Úgy tűnik, hogy a szívbetegek körében háromszor gyakoribb a depresszió, mint az általános lakosságban, és a szívbetegek 20 százalékánál teljesülnek a depresszió diagnosztikai kritériumai. A kutatók szerint különösen a fiatal nők veszélyeztetettek.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció