Ezért (is) érdemes lefogyni!

A JAMA szeptemberi száma szerint a nők 25 százaléka és az idősebb nők 33 százaléka számolt be legalább egy gáttáji rendellenességről.

A gáttáji rendellenességek közé számít a vizelet- és széklettartási nehézség, a kismedencei szervek előesése, valamint az alsó húgyúti és emésztőrendszeri szervek érzékelésének és ürítésének zavarai.

Az is kiderült, hogy az ilyen betegségek előfordulása gyakoribb az idősebb, illetve a túlsúlyos nők körében. Megfelelő adatok hiányában az egészségügyi szakemberek eddig nem voltak tudatában a probléma súlyosságának. A gáttáji rendellenességek gyakoriságának elemzése érdekében Dr. Ingrid Nygaard és munkatársai a Salt Lake City-i Utah Egyetem Orvostudományi Karáról 1961 nem terhes 20 év feletti nőt vizsgáltak és kérdeztek ki otthonában mobil vizsgálóközpont segítségével. A vizelet- és széklettartási nehézség, illetve a kismedencei szervek előesésének tüneteire külön odafigyeltek.

A nők 23,7 százaléka számolt be legalább egy gáttáji rendellenességről. 16 százalékuk vizelettartási nehézségtől, 9 százalékuk széklet-inkontinenciától, 2,9 százalékuk kismedencei szervek előesésének tünetei miatt szenvedett. Az életkor alapvetően befolyásolta a problémák előfordulásának gyakoriságát. Míg a 20-39 éves korosztályban mindössze a nők 9,7 százaléka kénytelen együtt élni gáttáji rendellenességgel, a 40-59 éveseknél a gyakoriság már 26,5 százalék, a 60-79 évesek közt 36,8 százalék, míg 80 év fölött már 49,7 százalék. A testsúly szintén jelentősen befolyásolta a tünetek előfordulását. Az alultáplált, vagy normál súlyú nők körében az ilyen problémák gyakorisága 15,1 százalék, a túlsúlyosaknál már 26,3 százalék, a súlyosan elhízottak közt pedig már 30,4 százalék. Mindemellett a szülések száma is növeli a gáttáji rendellenességek kockázatát.

2030-ra a nők egyötöde 65 év feletti lesz. Minél többen érik el az idős kort, annál markánsabban jelenik meg a gáttáji rendellenességek problémája, mint az életminőséget, az egészségügyi kiadásokat és a termelékenységet erőteljesen befolyásoló tényező.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: