Egyszerűbbé válhat a bőrrák felismerése

Mesterséges intelligenciát használó eszköz készül a melanoma korai felismerésére az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) munkatársainak közreműködésével.

A bőrrák a leggyakoribb, emberekben előforduló, rosszindulatú daganatos megbetegedés, amely egyre több embert érint, a bőrrákok általános kategóriáján belül pedig a melanoma okozza a legtöbb halálozást. A legfrissebb statisztikák szerint a bőrmelanoma jelenleg a hatodik leggyakoribb ráktípus Európában, 2018-ban több mint 144 ezer új esetet diagnosztizáltak.

A legtöbb daganattípus már csak előrehaladott stádiumban okoz tüneteket. A melanoma nem ilyen, éppen ezért nagyon fontos a rendszeres önellenőrzés és szűrés.

Gyógyítható, ha időben felismerik

A melanoma gyógyítható, ha korai stádiumban kezelik. Ebben az esetben a melanomás betegek több mint 90 százaléka még 5 év múlva is életben van. Ám ha a rákos sejtek terjedése már megtörtént és kialakult az áttétes melanoma , akkor az 5 év után életben lévő betegek aránya mindössze 23 százalék vagy még ennél is alacsonyabb. Ezért a gyors diagnózis elengedhetetlen ahhoz, hogy a kezelésre még a helyi és áttétes terjedés előtt sor kerüljön.

melanoma, melanóma, bőrrák, bőrgyógyászat
A bőrmelanoma jelenleg a hatodik leggyakoribb ráktípus Európában.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Így válhat egyszerűbbé a melanoma felismerése

Az iToBoS az Európai Unió (EU) Horizont 2020 kutatási és innovációs programja által finanszírozott kutatási projekt. Célja egy olyan, mesterséges intelligenciára (MI) épülő rendszer létrehozása, amely képes a különböző forrásokból származó információk integrálására, a dermoszkópiás képektől kezdve a teljes orvosi nyilvántartáson át a genomikai adatokig. Az iToBoS projektben tehát egy új diagnosztikai eszközt fejlesztenek, és emellett elkészül egy MI-t használó kognitív asszisztens is. "Ennek az úgynevezett holisztikus értékelőeszköznek minden egyes beteg sajátos jellemzőit meg kell értenie, ezzel megnyílik az út a melanoma személyre szabott, korai felismerése előtt" - írták a SZTAKI közleményében. Ezekkel az eszközökkel az egészségügyi szakemberek képesek lehetnek a bőrrák átfogó, betegre szabott diagnózisára, illetve nagyobb arányban felismerhető lesz a melanoma.

"A nagyszabású nemzetközi projektben kutatóink hasznosíthatják az adatmenedzsment, az informatikai felhők és a mesterséges intelligencia területén eddig megszerzett tapasztalataikat" - idézték a közleményben Lovas Róbertet, az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) igazgatóhelyettesét. Mint kiderült, az új diagnosztikai eszközben a mesterséges intelligencia legújabb vívmányait is felhasználják, hogy ezzel megkönnyítsék a jelenleg rendelkezésre álló technológiák - például dermoszkópiás felvételek - által már kinyert adatok, illetve az iToBoS-ban javasolt új hardverrel szerzett adatok felhasználását. Az alapul szolgáló algoritmusok integrálni fogják a különböző forrásokból származó további beteginformációkat - például a beteg kórtörténetét, nemét, korát, illetve minden anyajegye elhelyezkedését -, azért, hogy figyelembe véve az egyes betegek sajátosságait, átfogó, holisztikus értékelést adjanak az egyes anyajegyekről.

Gyorsabb és pontosabb diagnosztizálás

A közlemény szerint a páciens szisztematikus, rendszeres vizsgálatával a rendszer képes lesz az egyes anyajegyekben bekövetkező változások meghatározására is. Ez az egyik leginformatívabbnak tartott jellemző a bőrrák felismerésében. A javasolt új megközelítéssel az orvosok a bőrbetegségeket korábban és nagyobb pontossággal diagnosztizálhatják, ezáltal növelve a személyre szabott klinikai döntéshozatal hatékonyságát és eredményességét.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +35 °C
Minimum: +21 °C

Estig napos idő várható a gomolyfelhők fokozatosan leépülnek, kiderül az ég. Addig elsősorban keleten, délkeleten még kialakulhat néhol zápor, zivatar, de teljesen másutt sem zárható ki. A cellákhoz intenzív csapadékhullás, erős, esetleg viharos széllökés is társulhat. Zivataroktól függetlenül gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. Késő estére 21 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra