Egyre rosszabbul hall? Elbutulás lehet a vége!

Időseknél a fokozatosan kialakuló süketülés növeli az elbutulás (demencia) kialakulásnak kockázatát - írja az Archives of Neurology februári száma.

A becslések szerint 2050-re a világon mintegy 100 millió demenciában szenvedő ember fog élni - minden 85. egyént érint majd ez az egészségügyi probléma. Sajnos jelenleg nem állnak rendelkezésünkre olyan módszerek, melyek segítségével késleltetni lehetne a folyamatokat, azonban a szakértők a korai jelek, illetve a kockázati tényezők felismeréstől várnak eredményeket - korai stádiumban talán megfordítható lenne az állapot. A vélt kockázati tényezők között szerepel a gondolkodás és a szociális tevékenységek lassulása, az ülő életmód, a cukorbetegség és a magas vérnyomás.

Dr. Frank R. Lin (Johns Hopkins Orvosi Egyetem, Baltimore) és munkatársai újabb lehetséges tényezőre világítottak rá: 639, 36 és 90 év közötti, demenciát nem mutató egyént tanulmányoztak, akik 1990 és 1994 között kognitív funkciókat, valamint hallást célzó teszteken estek át. A résztvevők utánkövetése demencia és Alzheimer-kór szempontjából 2008. május 31-ig folyt.

Megállapították, hogy az alanyok közül 125 szenvedett enyhe (25-40 decibel), 53 mérsékelt (41-70 decibel) hallásromlásban, míg hat egyén igen súlyos, 70 decibel feletti süketülést mutatott. A vizsgálati időszak alatt 58 egyénnél mutattak ki demenciát, ebből 37 esetben Alzheimer-kór jelentkezett. A statisztikai elemzés megállapította, hogy a demencia kialakulásának valószínűségét növelte a 25 decibelt meghaladó hallásromlás, és a különbség a súlyossági csoportok szerint változott. Hatvanéves kor felett a siketség mintegy 36,4 százalékos kockázatot jelentett. A hallásjavító eszközök használata ebből a szempontból nem jelentett segítséget a kockázat csökkentésében.

A jelenség hátterében több mechanizmus állhat: egyrészt a siketeknél gyakrabban diagnosztizálnak gondolkodásromlást, a demenciában szenvedőknél hallásromlást, valamint az is lehet, hogy a két állapothoz hasonló idegkórtani események vezetnek. Végezetül a siketek könnyebben kerülnek a társadalom peremére, ugyanis az érzékelés hiányosságaiból adódó kommunikációs problémák beilleszkedési nehézségeket vonnak maguk után. Azonban a pontos magyarázat további vizsgálatokat tesz szükségessé.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: