Az ősi óceánok ennyit változtak

Izraeli kutatók kimutatták, hogy a Földön több százmillió éve keletkezett ősi óceánok vize nem volt melegebb napjaink óceánjainak vízénél.

Elképesztő ütemben melegszik a Föld - részletek itt!

Földünk teljes területének mintegy 70 százaléka óceán vagy tenger. Ez 360 millió négyzetkilométernyi területet jelent. Kialakulásuk a harmadidőszak végére tehető. A geotudomány egyes képviselői szerint az első óceán vize igen meleg - legalább 70 Celsius-fokos - lehetett, míg mások úgy vélik, hogy a vízhőmérséklet közelebb lehetett a mai értékhez, amely 15 Celsius-fok körüli. Mindkét fél a tengervízből leülepedett ásványok - például a mészkőben lévő karbonátok - oxigénizotóp összetételében végbemenő változásokra alapozta feltevését, de különböző következtetéseket vontak le belőle.

óceán, víz, hőmérséklet, klímaváltozás, globális felmelegedés, tengervíz, ősi óceánok
Egyesek szerint akár 70 Celsius-fokosak is lehettek az ősi óceánok. Fotó: 123rf

Hol az igazság?

Nehéz volt meghatározni, hogy az izotópösszetétel változását a tengervíz hűlése vagy a víz izotópösszetételében végbemenő változás okozza-e. Az izraeli tudósok kutatásukba ősi vas-oxidok finom koncentrikus rétegeiből álló kicsiny tojás alakú szemcséket vontak be, amelyeket a világ legkülönbözőbb pontjairól gyűjtöttek össze. A minták a legkülönbözőbb geológiai időszakokból származtak, a legöregebb mintegy kétmilliárd éves volt.

A szakemberek kiszámították a hőmérsékletfüggő oxigénizotóp megoszlását a vas-oxidok és az üledékes oldatok között, majd létrehozták a tengeri vas-oxidok oxigénizotóp-jegyzékét az elmúlt kétmilliárd évre visszamenően. Megállapították, hogy a víz izotópösszetételében végbemenő változás, és nem pedig a víz hűlése határozza meg a megfigyelt geológiai folyamatot.

A Weizmann Tudományos Intézet kutatói szerint felfedezésük fontos kulcs lehet minden olyan tanulmányhoz, amely a primitív életformák fejlődése utáni tengervíz kémiájának geológiai történetét és változásait, valamint a klímaváltozást kutatja.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)