A szülői stressz növeli a gyerekek asztmájának kockázatát

Az autók kipufogógázai megnövelhetik az asztma kialakulásának esélyét, azonban a szülők stressze ennél jóval nagyobb hatással lehet a kockázatra - derült ki egy új tanulmányból. A terhesség során dohányzó anyák gyermekeinél még fokozottabb a rizikó.

Az asztma oka máig nem ismert, annak ellenére, hogy a világon sokmillióan szenvednek a betegségben. Ketan Shankardass, a torontói St. Michael's Kórház Li Ka Shing Intézete Városi Egészségkutató Központjának doktorandusza munkatársaival összesen 2497, Dél-Kaliforniában élő gyermeket vont be vizsgálatába. A gyermekek a vizsgálat kezdetén 5-9 évesek voltak és nem állt fenn náluk asztma. A három évig tartó követés során feljegyezték, kinél fejlődött ki asztma, továbbá a szülőket (az anyát) a stressz-szintjükről kérdezték. Emellett adatokat gyűjtöttek a gyermekek lakóhelyén a légszennyezésről és arról is, hogy édesanyjuk dohányzott-e a terhesség alatt.

Önmagában a stressz és a társadalmi-gazdasági helyzet nem növelte meg az asztma kialakulásának kockázatát, azonban amikor a szülői stresszt az autók által kibocsátott szennyezéssel vagy a méhen belüli dohányfüst-expozícióval együtt vizsgálták, jelentősen megnőtt a rizikó. Mivel mind az autók által szennyezett levegőjű lakhely, mind a terhesség alatti dohányzás, mind a stressz gyakrabban fordul elő az alacsonyabb társadalmi-gazdasági státuszú néprétegekben, ez megmagyarázza, miért fordul elő körükben az asztma aránytalanul gyakrabban.

"A stressz hatással van az immunrendszerre" - mondta el Dr. Clifford Bassett, a new yorki Allergológiai és Asztmaközpont orvosigazgatója. "Számos tényező, köztük viselkedési, társadalmi-gazdasági, környezeti és élettani faktorok döntik el, hogy egy gyermeknél kialakul-e asztma, és sok biológiai mechanizmus vesz részt ebben, amelyek kapcsolatban állnak a stressz, az immunrendszer és az asztma között fennálló viszonnyal."

A cikk a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóirat online számában jelent meg.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső