A stressz-fájdalomcsillapítás idegi háttere

A stresszes helyzetek során jelentkező erősebb szívdobogás a szervezet csupán egyik válasza a stresszre, amely a szervezetben "vészreakciót" indít be. Ennek egy másik alkotóeleme a fájdalomcsillapítás, más néven a stressz indukálta analgézia (SIA).

Nemrégiben a SIA-ért felelős egyes idegeket és az idegek által termelt fehérjéket azonosítottak tudósok, ám még sok minden vár felfedezésre. Egy új vizsgálatban a kaliforniai AfaSci Rt. (Burlingame) és az SRI International (Menlo Park) kutatói felfedezték, hogy az N/ORQ és a Hcrt nevű peptideket (rövid fehérjék) termelő idegek kulcsfontosságúak a SIA szabályozásában egerekben.

A kutatócsoport, melynek vezetője Xinmin Xie és Thomas Kilduff voltak, bebizonyította, hogy a normál egerek agyában a Hcrt-termelő idegsejtek (Hcrt neuronok) és az N/ORQ-termelő idegsejtek egymással kölcsönhatásban állnak. Az N/ORQ elektromos jelekkel hatott a Hcrt neuronokra és az idegsejtek neurotranszmitter (ingerületátvivő anyag)kibocsátására.

A kutatók azt is felfedezték, hogy a kívülről bejuttatott N/ORQ adagolása gátolta a SIA-t a normál egerekben, ám ez megszűnt a Hcrt egyidejű adásával. A szerzők tehát arra a következtetésre jutottak, hogy az N/ORQ valószínűleg számos Hcrt által irányított folyamatot befolyásol a SIA mellett. A szakemberek azt feltételezik, hogy ezek az idegsejti útvonalak hozzájárulhatnak a túlzott stressz által okozott kórképek, például a szorongás és a poszttraumás stressz betegség kialakulásához, így ezek megismerése új terápiás lehetőségek felfedezéséhez vezethet.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés