A közös családi étkezés megóv a drogtól

A gyakori közös családi étkezések megóvják a tinédzser lányokat az alkohol- és kábítószer-fogyasztástól és a dohányzástól, derül ki a Journal of Adolescent Health augusztusi számából.

Azokban a családokban, ahol legalább hetente ötször együtt étkeznek (nem feltétlenül vacsoraidőben), a tizenéves lányok sokkal ritkábban (fele olyan gyakran) isznak szeszes italt, és kevesebbszer szívnak marihuánát, vagy cigarettát öt évvel később, mondta el a közlemény szerzője, Marla Eisenberg, a Minnesotai Egyetem Orvostudományi Karának gyermekgyógyász adjunktusa. Azt egyelőre ő sem tudja megmondani, hogy a fiúk esetében miért nem figyelhető meg hasonló hatás.

Eisenberg kutatócsoportja 806 minnesotai tinédzsert kérdezett meg 13 évesen a család étkezési szokásairól és saját káros szenvedélyeikről. A serdülők 55 százaléka volt lány. Öt év elteltével újból feltették a kérdéseket. 18 évesen a családjukkal gyakran (legalább hetente ötször) együtt étkező fiatal lányok körében a káros szenvedélyek gyakorisága sokkal alacsonyabb volt.

Ugyanilyen védő hatás bizonyosodott be a táplálkozási betegségek kapcsán is. A kutatók legközelebb a mentális egészség tekintetében fogják megvizsgálni a közös étkezések szerepét. Bár Eisenbergerék nem tudják megmagyarázni, hogy a fiúknál miért nem válik be a családi ebéd, reggeli, vagy vacsora, azt javasolják a szülőknek, hogy náluk más módszerekkel - például rövid, de gyakori beszélgetésekkel a drogokról, alkoholról - próbáljanak célt érni.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció