A korai felvilágosítás véd az érzelmi sokktól

A spermabankból származó spermával megtermékenyített petesejtekből születő gyermekeknek viszonylag kicsi korban el kell mondani, hogy nem az őket nevelő apukájuktól örökölték tulajdonságaikat.

Erre a következtetésre jutott a Cambridge-i Egyetem kutatócsoportja, miután 165 olyan személlyel folytattak beszélgetést, akiknek biológiai apjuk spermadonor volt.

A megkérdezettek között kiskamasz és hatvanas éveiben járó ember is volt. Az eredmény teljesen egyértelmű: minél hamarabb beszélgetnek a gyerekekkel igazi édesapjukról, annál jobb. A szülők - pontosabban a heteroszexuális szülőpárok - hajlamosak elhallgatni gyermekük elől, hogy külső segítségre volt szükség. A gyermeküket egyedül nevelő vagy homoszexuális pároknál nevelkedő gyerekek 60%-a már három éves kora előtt megtudta, hogy neki genetikailag másvalaki az apja. A heteroszexuális szülőpároknál ez az arány mindössze kilenc százalék, és egyharmaduk csak tizennyolc éves kora után világosítja föl gyermekét. A későn megtudott információ lelki zavart, csalódottságot, megcsalatottság érzését kelti a gyermekekben.

Az eredmények egyébként megerősítik az örökbe fogadottakkal végzett hasonló vizsgálatok eredményeit; nekik is az a jó, ha minél korábban megtudják a teljes igazságot. Természetesen a szülőknek mindig számolniuk kell azzal, hogy a gyerekekben kíváncsiság ébred, és meg akarják ismerni természetes szüleiket.

Forrás:
BBC News

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső