A kevésbé fájdalmas edzések meglepő titka

Oxfordi evezősök bevonásával brit kutatók kimutatták, hogy nagyobb fájdalmakat bír elviselni az, aki csapatban készül fel egy megmérettetésre, mint aki egyedül.

Az Oxfordi Egyetem Kognitív és Evolúciós Antropológia Intézetének munkatársai Dr. Emma Cohen vezetésével a hagyományos oxfordi evezősverseny 12 versengő diákjának vizsgálata alapján megállapították, hogy azoknak, akik csapatban készültek a versenyre, magasabb a fájdalomküszöbe, mint azoké, akik egyedül edzenek. A szakemberek úgy vélik, hogy az együtt dolgozás hasonló mechanizmusok életbe lépésével segít emelni a fájdalomküszöböt az endorfin nevű anyagok fokozott felszabadulásával, mint például a vallási rítusok vagy táncok.

A vizsgálatba bevont 12 fiatalt különféle teszteknek vetették alá. Először megkérték őket, hogy egy evezőpadon 45 percig evezzenek (mintha edzésen lennének). Ezt a feladatot először hatan közösen, majd pedig külön-külön hajtották végre. A két edzés után a fájdalomtűrést vérnyomásmérő mandzsettával vizsgálták: azt mérték, meddig bírják elviselni teljesen felfújt állapotban a karjukon. Az eredmények azt mutatták, hogy a fájdalomküszöb jelentősen emelkedett az edzés után, de sokkal magasabb volt, ha az evezősök csapatban végezték a feladatot.

Az evezéshez hasonló sportágakban az együtt dolgozásnak, a szinkronitásnak kiemelt szerepe van. A szakemberek úgy vélik, hogy ez a közös feladatvégzés segíti az endorfinok fokozott felszabadulását a szervezetben, ez mintegy magyarázatot adhat arra, miért ad jó élményt bármilyen közösségi aktivitás, például táncház, sportok vagy egy közös túra.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció